• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Poletna osvežitev v družbi humorja

ponedeljek

06. 07. 2015

Kot se za poleten festival spodobi, tudi Lent težko vročino poletnih dni spreminja v osvežilno harmonijo smeha skozi humor izvrstnih komedij ter nepozabnih stand upov.

Rešitev za hudomušno lajšanje vročine težko pričakovanega poletja vam na dlani ponujata Vetrinjski dvor s celo vrsto tematsko izbranih stand upov, kot tudi oder Zavarovalnice Maribor Minoriti, kjer se v nedeljo začno odvijati predstave v sklopu cikla komedij. Na slednjem se bodo po začetnemu razgibavanju in trepetanju gledaliških predstav namreč odvile še tri vrhunske komedije, ki bodo lajšale vročino in težo naše biti. »Poleg plesa želimo ponuditi našim gledalcem kvalitetne in aktualne gledališke predstave, predvsem komedije, ki so za poletni festival kot je Lent najboljši izbor,« je dejal organizator programa Marjan Rajbenšu.

Sezono komedij bo tako že v nedeljo, 5. 7., otvorila izvrstna predstava z naslovom Ko ko komedija v produkciji Špas Teatra ter pod budnim očesom Lada Bizovičarja, ki se je tokrat znašel v vlogi režiserja. Predstava se z jezičnima Ano Marijo Mitić in Katarino Čas loteva tisoč in enega nesmisla, ki se nam v današnjem svetu zdi nepogrešljiv. Medtem ko ima ena težave z oblinami, ima druga težave z moškimi, skupaj pa imata prijateljici več skupnega, kot se morda zdi na prvi pogled. V brezkompromisni komediji združita lepoto, pamet in moči ter v debeli uri korenito prekomentirata vse smisle in nesmisle današnjih dni. Bolj neposredna kot otroci, bolj nora od norih krav in bolj zagnana kot Jehove priče je to predstava, ki je ne smete zamuditi!

Nekaj podobnega bi lahko rekli o izjemno priljubljeni predstavi Slovenska muska od A do Ž, kjer nas bo tokrat Lado Bizovičar v salve smeha spravljal direktno z odra. Lado si je namreč vzel čas ter ustvaril težko pričakovani leksikon slovenske glasbe. V njem nam bo predstavil vse znane ter manj znane resnice in modrosti slovenske glasbe od Avsenika do Žagarjeve, od popa do rocka, od fuzbal napevov do himne, od Laibach do Adis Molarja. Vsekakor predstava za vse, ki še nimate izdelanega odnosa do slovenske muske ter še bolj za tiste, ki ga že imate! Osvežujoč poletni komedijski cikel pa zaključujejo legendarni mariborski ustvarjalci Reporterja Milana s predstavo Ona, bivši in Đoni, kjer je v skrivnostno središče ljubezenskega sveta postavljena ONA. Ona je vzrok za vrtenje Zemlje okoli Sonca ter vaše ustrežljivosti. Le Ona vam lahko podeli status bivšega, kateremu vedno sledi tudi nek Đoni.

 

Stand up večeri

Tako kot komedije bo tudi Stand-up v nedeljo okronal prvi častni krog nastopov komedijantov. Ustvarjalci stand-upa v Vetrinjski dvoru pa vas vabijo na kar šest tematsko organiziranih predstav. Vsaka posamezna predstava ima namreč več nastopajočih, ki se na grobo ali pa kot pijanec plota držijo določenega okvirja neke teme. "Pripravili smo šest dnevni program StandupFest v Vetrinjskem odru. Za vsakega imamo nekaj," je pester program opisal Tin Vodopivec iz ekipe organizatorjev.

Rojen komik Vid Valič, ki ga občinstvo pozna preko njegovih improvizacij že od njegovega petnajstega leta, bo nastopil v istem večeru na istem odru kot legendaren ter nepogrešljiv Boris Kobal. Dodajte temu še izvrstnega imitatorja Klemna Mauhlerja ter dobili boste večer poln smeha v predstavi pod naslovom Slovenski stand up. Že naslednji dan pa nas čaka mednarodna zasedba v sklopu Angleškega stand upa z gosti iz Kanade, Italije in Slovenije. Kanadčan Daniel Ryan Spaulding je izvrsten komik in režiser, ki že nekaj let neutrudno nastopa na odrih po vsem svetu, tuji pa mu niso niti slovenski odri. V svojih nastopih se rad dotakne politike, znanih osebnosti in smisla življenja, pa tudi zapletenosti človeških odnosov. Vaše mnenje o Italijanih pa bo vsekakor spremenil Francesco de Carlo, ki nas bo popeljal na zgodovinsko popotovanje skozi politiko, ljubezen, seks, hrano, lenobo in ostale italijanske specialitete. Še isti večer bo na odru brez dlake na jeziku tabuje podiral Gašper Bergant, ki ruši vse stereotipe o zadržanih Slovencih. Pri takšnem lingvističnem sklopu pa seveda ne moremo mimo konkretne doze pravega balkanskega humorja v Yugo Stand Up noči zadnjega dne. Nesha Bridges is Srbije na relaciji genialnosti in norosti sreča Marka Puljiza iz Bosne in Hercegovine, z arzenalom argentinskih nogometnih komentatorjev ter mačko Roberta de Nira. Pridružila se jima bosta še Tihomir Paravina ter Tin Sedlar iz Hrvaške, ki bosta balkanski kotel humorja pripeljala do vrelišča.

Poseben večer se bo odvil tudi sedmega junija, ko bomo na odru imeli priložnost videti mlade upe slovenskega stand-upa, ki bodo odre polnili v prihodnjih letih. V Stand upu Mlade nade se nam bo predstavilo 10 najboljših mladih upov slovenske komedije, občinstvo pa bo izbralo svojega favorita in okitilo zmagovalca. Tudi ti bi najbrž imeli marsikaj za povedati na Stand up Cannabisu v času, ko konoplja piše novo zgodovino. Marina Orsag (Hrvaška), Dalibor Grbić - Dapač (Hrvaška), Dušan Tomič – Dule (Slovenija), Srdjan Jovanovič (Srbija) vam bodo o rastlini rastlin z gostiteljem Slavkom Škvorcem razkrili pettisočletne resnice in stoletne skrivnosti! Že naslednji dan pa ne smete zamuditi večerne osvežitve Črnega stand upa, z Aleksandarjem Peričem, Gašperjem Bergantom, Andrejem Težakom – Teškym, ter Alešom Sečnikom, ki bodo vsak s svojega zornega kota predstavili svoj pogled na nujne banalnosti človeškega vsakdanjika. Večer črnega humorja je na Lentu novost: "Na svoj račun bodo tako prišli tisti, ki imajo radi humor, ki je na meji družbeno sprejemljivega, ki je politično nekorekten, nesramen, na trenutke vulgaren in kjer na dan pridejo naše najbolj temačne misli, ki smo jih potisnili globoko, vse do slepiča," je napol v šali napol zares povedal še povedal Tin. Vabljeni na poletno osvežitev v dobro družbo in prekrohotane večere!

Nazaj na Novice