• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

O Festivalu Lent

Festival Lent je kultura.
Kultura mesta. Mesta, ki vstopa v poletje. 

Festival Lent je kultura.
Kultura druženja. Druženja s pogledi. Z nasmehi. 

Festival Lent je kultura.
Kultura čutenja. Glasbe. Gledališča. Plesa. Kulinarike. 

Festival Lent je kultura.
Kultura Maribora. Enkratna in neponovljiva.

NASTAL JE …

Prve festivalske, folklorne zgodbe so se na Lentu, obrežju reke Drave, odvile pred več kot dvajsetimi leti. In tako, kot je bil Lent v preteklosti nepogrešljiv pristan za splavarje, ki so s splavi naloženimi z lesom pluli od zgornjedravske doline vse do Beograda, je postal Festival Lent nepogrešljiv za Mariborčanke in Mariborčane. Nepogrešljiv za obiskovalce od blizu in daleč.

… IN VENDAR SE SPREMINJA

Levo obrežje reke Drave, od Sodnega do Vodnega stolpa, se imenuje Lent (nemško ime za pristan) še danes, ko je festival že zdavnaj prerasel njegove okvirje. Kljub vsemu pa se Festival Lent, ob mnogih prireditvah na trgih, ulicah, dvoriščih, v mestnem parku in v številnih drugih kulturnih hramih mestnega jedra, zmeraj znova vrača na obrežje reke Drave, kjer obiskovalce razvaja z dobro glasbo, gledališčem, plesom, kulinariko in sprehodom po edinstveni promenadi.

Tako mesto Maribor že triindvajsetič vstopa v poletje s Festivalom Lent, ki je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi. Nekateri ga opišejo kot lentanje, drugi kot prekratke noči, tretji kot neponovljive trenutke, ki jih je potrebno doživeti in potem varno skriti za spomin še dolgo potem, ko že zdavnaj ugasnejo festivalske luči.

FESTIVAL FESTIVALOV

V okviru Festivala Lent se odvija več festivalskih sklopov, ki so po obsegu in kakovosti programa samostojni festivali znotraj festivala: mednarodni folklorni festival Folkart, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival JazzLent in festival ulične prehrane Sladolent.

Že tako pestro festivalsko dogajanje pa dodatno bogatijo nekateri programi za otroke in obiskovalce vseh starosti v Art Kampu, ki je našel svoje zavetje pod kostanji v mestnem parku.

Festival Lent pod svojo krošnjo vabi izjemno raznolike snovalce kulturnega, športnega in družabnega življenja v Mariboru. 

FESTIVAL LEGEND

Ob Dravi in drugod v mestnem jedru se na številnih odrih Festivala Lent zvrsti žanrsko pisana, vendar usklajena paleta različnih prireditev – operne in baletne, gledališke in plesne predstave, jazzovski koncerti, koncerti klasične glasbe, glasba sveta, kantavtorski koncerti, koncerti šansonov in etno glasbe, folklorni večeri, predstave festivala uličnega gledališča, poletni kino, mnoge prireditve in dejavnosti za otroke ter različne športne dejavnosti.

Festivalski odri so v svoje naročje privabili številne svetovne zvezde. Med njimi so se na njih predstavili: Macy Gray, Mercedes Sosa, Paquito D'Rivera, Dr. John, Jose Feliciano, Lester Bowie, Stephane Grapelli, David Byrne, Maynard Ferguson, Taj Mahal, Alfredo De La Fé, Alfredo Rodriguez, Malia, Eric Burdon & The Animals, Living Colour, Maceo Parker, Femi Anikulapo Kuti, Uriah Heep, Taraf de Haidouks, Omara Portuondo, Sierra Maestra, Buchweat Zydaco, Jimmy Cliff, Keziah Jones, Shibusa Shirazu Orchestra, Esma Redžepova, Šaban Bajramović, The Dubliners, Sara Tavares, Olodum, Matt Bianco in mnogi drugi.

Festival Lent pa je gostil tudi legendarna imena svetovne glasbene scene, kot so Ray Charles, B.B. King, James Brown in Solomon Burke.


Ray Charles (Festival Lent 1996); B.B. King (Festival Lent 1997)

FOLKART - raznolikost svetovnega ljudskega izročila 

Folkart je tisti dogodek, ki vsako leto znova obarva naše mesto, privabi ljudi na ulice in nas premakne v čisto drugačen in oddaljen svet. Je prvi kamenček v mozaiku današnjega Festivala Lent. Folklorne skupine z vsega sveta bodo tudi letos prispele v Maribor in mestne ulice ter trge spremenile v plesni oder, poln igrivosti, srčnosti in glasbe. Prinašajo nam kulturno izročilo z različnih kontinentov in nas seznanjajo z življenjem naših prednikov. Ljudsko izročilo vsebuje resnico o življenju, kot so ga živeli včasih. Vrne nas v preteklost a hkrati od blizu vidimo, kako so tradicionalni običaji krojili usodo ljudi. Folkart ni le eden najbolj prepoznavnih folklornih festivalov v Evropi, je veliko več; povezuje in ustvarja prijateljstva, ki trajajo skozi generacije. Največji slovenski folklorni festival, edini slovenski član svetovnega nevladnega festivalskega združenja CIOFF®, ki Folkart uvršča med najbolje organizirane in vsebinsko ter scensko najkvalitetnejše folklorne festivale na svetu.

Na Folkartu je gostovalo že več kot 220 tujih in domačih folklornih skupin, z več kot 7.500 udeleženci, iz kar 72 držav.

Gostili smo vrhunske folklorne skupine iz vse Evrope, ponosni pa smo tudi na udeležence iz najbolj oddaljenih krajev sveta. Nepozabne trenutke na Folkartovem odru so nam pričarali Maori iz Nove Zelandije, Burjati mongolskih korenin, Argentinci, Kubanci, Šrilančani, Afričani, Filipinci, Južnoafričani iz Swazilanda ter mnogi, mnogi drugi.


Folklorni skupini iz Benina (FOLKART 2012) in Ukrajine (Folkart 2013)

JAZZLENT – tribuna jazzovske improvizacije

JazzLent je družba glasbenih prijateljev vsega sveta. Približal se je nekaterim drugim sorodnim glasbenim smerem in danes predstavlja predvsem najbolj aktualne glasbene izdelke, dosežke, zasedbe in avtorje z vsega sveta. Posebna pozornost je namenjena slovenskim premieram ob uravnoteženi predstavitvi izvajalcev z vsega sveta ter s posebnim poudarkom na avtohtonem evropskem jazzu.

Na Jazzlentu so že nastopali: Medeski Martin & Wood, Les McCann, Chico Freeman, Tania Maria, Reggie Workman, Chucho Valdes, Brad Mehldau, Benny Golson, Ray Brown, Bela Fleck, Joe Zawinul, Esbjörn Svensson, James Morrison, Kenny Wheeler, Jimmy Whiterspoon, Enrico Rava, Monty Alexander, Fred Wesley, James Blood Ulmer, Ray Anderson, Cyro Baptista, Marc Ribot, Ebo Taylor, Jamaladeen Tacuma, Trilok Gurtu, Dhafer Youseef, Uwe Kropinski, Erik Truffaz, John Scofield, Tigran Hamasyan, The Skatalites, Manu Katche, Bill Evans, Tony Allen, Maria Joao, Bombino, The souljazz Orchestra in mnogi drugi.


Medeski Martin & Wood (Festival Lent 2013); Joe Zawinul (Festival Lent 2007)

VEČEROV ODER – izjemni koncerti in odlična zabava

Mnogi ga poznajo predvsem kot rockerski oder. Svoje mesto ima na Vojašniškem trgu ob promenadi. Večerov oder je sinonim za odlično koncertno zabavo, izjemne koncerte rock glasbe in drugih glasbenih zvrsti.

Na Večerovem odru so že navduševali Asian Dub Foundation, Dubioza Kolektiv, Skid Row, Buldožer, Riblja ćorba, Al and The Black Cats, Emil Bulls, Laka, Gocoo, Kultur Shock, Elvis Jackson, Zabranjeno pušenje, Monster Magnet, Dog Eat Dog, Edo Maajka, S.A.R.S., Che Sudaka, OPM, Divlje jagode, Jinx, Lollobrigida, Partibrejkers, Jinx, Urban & 4...


Edo Maajka (Festival Lent 2013); Monster magnet (Festival Lent 2011)

MLADININ ODER – prizorišče vzhajajočih zvezd

Mladi glasbeniki in skupine, ki začenjajo svoj pohod med poznana glasbena imena, tudi na Festival Lent zakorakajo skozi vrata Mladininega odra. Le ta že desetletje vabi slovenske glasbene skupine, zadnjih nekaj let pa je kot oder prepoznan tudi v mednarodnem merilu. Sodelovanje tujih skupin povečuje konkurenco med slovenskimi skupinami, kar pospešuje razvoj domače glasbene scene. Glasbeno izobraževanje je eden ključnih dejavnikov, ki izoblikujejo mladostnika, zato je Mladinin oder pomemben člen Festivala Lent, kjer se vsak večer/jutro zaključi festivalsko dogajanje.

SODNI STOLP – intimno prizorišče za glasbene sladokusce

Sodni stolp je eno bolj intimnih festivalskih prizorišč, ki domuje v prekrasnem ambientu zaščitenega kulturnega spomenika, Sodnem stolpu. Njegov oder je namenjen etno in jazz glasbi, velikokrat celo prepletanju enega in drugega. Prav intimno vzdušje je ob kvalitetni glasbi ter bližini med nastopajočimi in obiskovalci tisto, zaradi katerega se v Sodni stolp obiskovalci zmeraj znova vračajo.

JURČKOV ODER – v spomin na mariborskega posebneža

Nekoč najmanjši oder mednarodnega Festivala Lent, Jurčkov oder, v letu 2015 prevzema vlogo pomembnejšega glasbenega prizorišča ob Vodnem stolpu. Prenovljen in razširjen Jurčkov oder bo gostil znana imena slovenske in mednarodne glasbene scene. 

KOMEDIJA na Festivalu Lent

Zagotovo je komedija tista gledališka zvrst, ki poskrbi za sproščene in nasmejane večere obiskovalcev Festivala Lent. Že nekajkrat je zamenjala svoje prizorišče, po skoraj dvajsetih letih pa se je ustalila Odru Zavarovalnice Maribor na Minoritih.  Izjemno dobro obiskane, običajno razprodane predstave, obiskovalci pospremijo s salvami smeha in gromkim aplavzom.

SALON GLASBENIH UMETNIKOV  izbor klasične glasbe

Salon glasbenih umetnikov s klasično glasbo zaokrožuje pestro ponudbo Festivala Lent Na programu so običajno lahkotnejša, poletnemu času in glasbenim sladokuscem primerna klasična dela, ki jih izvajajo uveljavljeni komorniki, pa tudi mladi, obetavni glasbeniki, ki svoj izraz v glasbenem svetu še oblikujejo. 

ODER STAND UP KOMEDIJE – največji stand-up dogodek v Sloveniji 

Stand up komedija na Festivalu Lent nudi pregled razvoja stand up komedije v Sloveniji in na celotnem prostoru nekdanje Jugoslavije. Občinstvo na dvorišču Vetrinjskega dvora je zmeraj znova navdušeno nad izjemnimi stand up komiki. Prav Festivalu Lent pa se mora ta veja komedije zahvaliti za podporo pri svojem razvoju.

ULIČNO GLEDALIŠČE ANE DESETNICE – kreativnost na ulici 

Festival uličnega gledališča Ana Desetnica mariborskim ulicam vsako leto vdihne pečat atraktivnosti in kreativnosti ter privabi množice obiskovalcev, željnih kulture, iger, smeha, improvizacij in izvirnosti na prostem. Ideja za festival uličnega gledališča se je razvila prav na Festivalu Lent, ki si ga brez nastopov uličnih gledališčnikov sploh ne znamo več predstavljati. Danes je Ana Desetnica vseslovenski festival, saj popularni »uličarji« gostujejo že v osmih slovenskih mestih in še širijo svoj program.

Na mariborskih ulicah so tako nastopile svetovno znane ulične skupine: francoske Jo BithumeLes Plasticiens Volants, Malabar, Les Goulus, španski Xarxa in Leandre, nemški Titanick, argentinski zračni akrobati Voala, belgijski The Primitives.

ART KAMP

Art kamp, kjer poteka dnevni program Festivala Lent, v sončnem naročju Mestnega parka Maribor poleti proslavlja življenje, cvetenje in svetlobo. Razvaja s kulturo in športom, z umetnostjo, znanostjo, rekreacijo in zabavo. Ustvarja v naravi z naravo, iz odpadnih materialov, s srcem in z glavo.

Oder Triglav, kot cvet pripet na koncu promenade, ob dopoldnevih vabi na ŠUM – festival šolske kulturne produkcije, pod večer pa na glasbene in plesne poslastice. Kulturno-umetniški program, gledališke in lutkovne predstave, glasbeni koncerti, folklora in ples – za dušo cvetlice.

Art kamp je velika družina. Skupaj rastemo, cvetimo in se radostimo!

SLADOLENT – festival ulične prehrane

Najmlajši festival znotraj festivala, je umeščen na ulico, kjer se največ dogaja. Promenada ob Vodnem stolpu gosti chefe z vseh vetrov Slovenije in navdušuje obiskovalce, ki jih je iz leta v leto več. Sladolent je tako postal sestavni del kreativne in (multi)kulturne ponudbe Festivala Lent. 

POLENTNI KINO – filmi na prostem

Filmski večeri pod zvezdnim nebom poLENTnega kina predstavljajo filmske poslastice mladih ustvarjalcev. Izbrane srednješolske in študentske produkcije sedme umetnosti bodo na ogled na prostem v središču mesta, pri centru Tkalka.

SALON UPORABNIH UMETNOSTI – sodobnost v Veliki kavarni

Salon uporabnih umetnosti se v letošnjem letu prvič pridružuje Festivalu Lent. Njegova čudno lepa zmes preteklega in najbolj prodorno sodobnega, z mestotvorno družabno zgodovino Velike kavarne ostaja prostor, ki vselej obljublja prečudovita doživetja. Festivalsko poletje bodo zaznamovale dame slovenske sodobne glasbe, ki se s svojo gracioznostjo poslednjih zvezd, toplino in odkritostjo, zapisujejo v zgodovino jazza in popevke.

ŠPORTNI LENT – za aktivne športnike in športne navdušence

Festival Lent pripravlja program tudi za športne navdušence. Bučen aplavz prav vsako leto požanjejo odlični skoki v reko Dravo, sicer pa so nekateri dogodki že stalnica športnega udejstvovanja v času Festivala Lent. Med njimi: najstarejši rekreativni kolesarski maraton – Maraton okoli Pohorja, šahovski turnir – Memorial Vasje Pirca, Jet Ski Alpe Adria in drugi. Sicer pa se lahko rekreativni športniki udeležijo predstavitev različnih športnih zvrsti in se v njih tudi preizkusijo.

KAKOVOSTNO IN MNOŽIČNO

Vse od prvega Festivala Lent pred 23 leti je vodilo festivala jasno: približati kakovostno kulturo najširši javnosti za sprejemljivo ceno.
Zaradi tovrstnega stališča, ki hkrati izraža naše poslanstvo ter pove, kdo smo, zakaj to počnemo in predvsem komu je Festival Lent namenjen, se Maribor v prvih počitniških dneh spremeni v mesto mladosti, sproščenosti, igrivosti, kreativnosti in družabnosti. S Festivalom Lent mesto postane multikulturni svet, v katerem začutijo utrip pripadnosti kulturi obiskovalci, nastopajoči in organizatorji. S Festivalom Lent je Maribor vsako leto prestolnica, kulturna in prijetna!

Dobrodošli!

24. 6.–9. 7. 2016