• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Neustavljiva Riblja Čorba

ponedeljek

06. 07. 2015

Vsem znani komadi in nostalgične melodije, tokrat v ekskluzivni akustični izvedbi, podprte z veliko mero balkanskega šarma – Riblja Čorba!

»Vsa čast! Sem vedel, da moram priti v Maribor, da lahko tudi brez elektrike nabijemo decibele!« se je že na začetku koncerta na Večerovem odru veselil pevec skupine Bora Đorđević, ko je publika začenjala pesmi namesto njega. »Veseli nas, da lahko igramo zunaj. Sliši se vas do Murske Sobote! Sporočamo oblasti, da bomo prebili zgornjo mejo decibelov,« je še razglasil sodbo nad zakonskimi standardi. Riblja Čorba je v Maribor prispela s posebno akustično izvedbo svojega prepoznavnega stila, kjer so igrali pesmi, ki jih običajno ne izvajajo v živo ter presenetili z novimi interpretacijami.

»Ne skrbite, ta je bila edina, prisežem,« je v smehu dejal Bora, ko je na akustično kitaro zaigral »eno pravo domačo, slovensko.« Sicer pa je za slovensko publiko spesnil tudi recital o življenjskih tegobah, ki ga je na koncu proglasil za univerzalnega. Projekt »Čorba se čuje i bez struje« je v »izštekani« izvedbi na polnem prizorišču napolnila atmosfero s stotinami glasov, združenih v isto harmonijo. »Tukaj vam predstavljamo naš nov album. In seveda ostalih 25,« Bora ni mogel mimo dejstva, da publika pozna ves njihov repertoar skoraj tako dobro, kot oni sami.

»Prvič v Sloveniji bomo izvedli akustični koncert in ne bomo sami. Z nami bodo godalni kvartet Metamorfoze, tri spremljevalne vokalistke in dva črnogorska bobnarja. Program je popolnoma nov, z dvema novima pesmima, nekaterimi, ki jih že celo večnost niste slišali, in znanimi komadi v čisto svežih aranžmajih,« je Bora povedal še pred koncertom. Na zanimivo odrsko združbo, posebej godalni kvartet, je pripomnil: »Bili so pri Bijelo Dugme pa jim je s Čorbo lepše!«

Riblja Čorba je na Festivalu z drugačno izvedbo le še potrdila svojo kultno legendo, ki jim služi tudi kot odskočna deska v prihodnost. Skupina, ki je globalno občinstvo osvojila z neumornimi turnejami povsod po svetu, poznajo pa jo v vsakem kotičku bivše Jugoslavije, se bo v Maribor vsekakor še vrnila.

Nazaj na Novice