• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Naj se lentanje prične!

torek

23. 06. 2015

S svečanim podpisom pogodb z generalnimi pokrovitelji se je izpolnil še zadnji pogoj za uspešno izvedbo 23. Festivala Lent, ki že ta petek, 26. junija, vabi na otvoritev bogatega in raznolikega dvotedenskega festivalskega dogajanja.

Sezona lova (foto S. Dobak)

Po številnih izzivih in preprekah je Festival Lent uspešno premagal še zadnjo etapo pred pričetkom letošnjega festivalskega programa, ki ponovno obeta bogat nabor najrazličnejših kulturnih, ustvarjalnih in rekreativnih dogodkov za vse okuse in generacije. Z zanesljivimi javnimi in zasebnimi partnerji, ki razumejo in poznajo pomen festivala za mesto Maribor, se tako znova podajamo v 16-dnevno avanturo nepozabnih trenutkov in neprespanih noči, v katerih se odsevata duša in karakter našega mesta.

Zaplešimo v poletje

Pričetek največjega mariborskega kulturnega dogodka je letos v znamenju plesa in gibalne umetnostni, saj že od torka naprej v festivalsko vzdušje obiskovalce uvaja 24. Odprta plesna scena, ki v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti v čudovitem ambientu Lutkovnega gledališča Maribor izvaja program mednarodnih in slovenskih plesnih projektov. V sredo se bo ob osmi uri predstavila Tovarishia Dance Company s predstavo Cinični morilci lastne matere, v petek pa se dogajanje premierno seli na Oder Zavarovalnice Maribor, kjer bo za uradno otvoritev festivalskega dogajanja poskrbela predstava Sezona lova slovaškega koreografa Milana Tomášika. Prav posebna plesna atrakcija se obeta tudi prihajajoči ponedeljek, ko bomo zaključek letošnje Odprte plesne scene obeležili s solistično plesno predstavo hrvaškega performerja in koreografa Matije Ferlina z naslovom Sad Sam Lucky.

S petkom svoj program pričenjata tudi Športni Lent, ki bo v času festivala poskrbel za obilico rekreacije, zabave in zanimivih aktivnosti, ter PoLENTni kino, ki z dijaškimi in študentskimi filmi vabi na novo festivalsko prizorišče v atrij centra nevladnih organizacij Tkalka. Slednji bodo v sedmih tematsko obarvanih večerih navdušili z najrazličnejšimi oblikami filmskih vsebin, ki predstavljajo svet skozi oči mladih.


Blazing

Postopoma do vrhunca

Festival sicer tokrat pričenjamo nekoliko bolj umirjeno, bo pa zato toliko bolj razgiban spremljevalni program, ki ga pripravljajo številni mariborski organizatorji in gostinci. Umetniški pridih bodo ponudile številne fotografske in likovne razstave, ki si jih bo mogoče ogledati na različnih lokacijah po vsem mestu. Z ustvarjalnim dnevnim dogajanjem bo z raznolikim programom na vogalu GT22 poskrbel kolektiv GT22, živahno nočno življenje pa obljublja bogat glasbeni program v Kulturnem klubu Dvorec, klubu KGB, in na odru Hiše Zahir.


Cinični morilci lastne matere

Od ponedeljka, 29. junija naprej bo zeleno naročje mariborskega Mestnega parka razprl tudi družinski festival ustvarjalnosti Art kamp, ki bo v času Lenta postregel s široko izbiro igrivih dejavnosti, ustvarjalnih delavnic in umetniških vsebin za otroke, družine in mladino. Edinstveni čar bo s svojim programom ponudil tudi Oder Triglav, na katerem se bodo predstavili vrhunski domači in mednarodni plesalci, gledališčniki ter glasbeniki. Še prej pa bodo oder zavzeli barviti folkloristi iz Benina, Paname, Singapurja, Havajev, Poljske, BiH in Slovenije, ki bodo popoldneve preživljali v mestnem parku, večere pa na velikem odru SNG Maribor, kjer bodo obiskovalce letošnjega folklornega dogajanja Folkart navduševali s tradicionalnimi nošami, plesi in glasbo. Skupaj jih bo mogoče na velikem odru ujeti že na slavnostni otvoritvi 27. Folkarta v torek, 30. junija.

 
Folkart 2015: Panama

Nazaj na Novice