• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Enodnevnik: Končno začetek!

petek

26. 06. 2015

Prvi zapis v seriji "Enodnevnik", kjer lahko spremljate festivalski dan skozi oči enega izmed soustvarjalcev Festivala Lent.


Zadnje dni je moja pozornost usmerjena samo na detajle plesnih dogodkov na Lentu, saj smo z njimi štartali že v torek, 23. junija. Vedno znova se kaj zatakne pri pripravah odra, ampak na koncu se vse uredi. Vsaka predstava ima svojo specifiko, različne tehnične zahteve, tudi barvo plesnih tal, tako je potrebno natančno usklajevanje med oblikovalci luči in ekipo, ki postavlja pri nas. Zadnjih nekaj let gostimo plesne predstave na velikem odru Lutkovnega gledališča Maribor, celo na Glavnem odru smo občudovali kar nekaj tujih in slovenskih plesalcev. Neverjetno, kako nas lahko virtuozno, čutno gibanje prevzame in posrka vase! Seveda vsak gledalec predstavo doživlja drugače, po svoje pač. 

Ko sem že ravno vse uredila za letošnji program (natisnjeni programi, plakati, objave, spletna stran …), pa se je zalomilo. Francoska plesalka se je na vaji hudo poškodovala. »Kaj naj storim?« Kratek čas za pogovor z organizatorji iz Ljubljane in razmislek, potem pa sicer težko sprejeta odločitev, da ne bo nadomestne predstave. Lotila sem se popravkov in obveščanja o tej spremembi. 

Z vodjem tehnike sva predebatirala podrobnosti za današnjo otvoritveno plesno predstavo Sezona lova, ki bo na zunanjem avditoriju. Oder je nekoliko manjši od tistega, kjer sem gledala premiero, a je koreografu všeč. 

Danes bo dolga noč. Oblikovanje luči na zunanjem prizorišču je možno le ponoči, saj čez dan ne vidiš kam sveti reflektor. Je pa toliko lepše spremljati predstavo z lučnimi efekti, ki posamezno gibanje še podprejo, tako je vredno tega bedenja. In ko bodo plesalci prišli na odrsko vajo, bo luč že postavljena in najbrž skoraj ne bo popravkov. Saj so tako oblikovalec luči predstave kot celotna tehnična ekipa v lutkovnem res vrhunski. 

In potem bo težko pričakovan trenutek, ko se bo zgodila uradna otvoritev Festivala Lent in to s plesno predstavo!!! Ful sem vesela tega, saj tako meni kot vsem plesnim navdušencem takšna pozornost veliko pomeni. Vedno se namreč borim za še večjo naklonjenost plesni umetnosti in samo držim pesti, da bodo vsi, ki jih zadnje dni bombardiram z e-maili, dajem na FB, pošiljam SMSje in še kaj ... tudi prišli. Skratka, jaz živim za ples in plesno umetnost, živim za ples na Lentu! 

Minka Veselič Kološa
Producentka za ples na Festivalu Lent

Nazaj na Novice