• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Živa dvorišča, ki so Živo mesto postala

ponedeljek

22. 06. 2015

Naše mesto niso samo hiše in ceste, Maribor s(m)o ljudje! In Živa dvorišča s(m)o tisti ustvarjalci in prebivalci, ki že vrsto let skozi vse leto s kulturnimi in skupnostnimi dogodki družno oživljamo skrite ali zanemarjene kotičke mesta.

Koroška cesta

Mest ne moremo oživiti samo skozi prenovo fasad in spremembo prometnih režimov; oživiti ga moramo ljudje, prebivalci, z medsebojno komunikacijo, sodelovanjem, spoznavanjem in spoštovanjem; oživljati moramo sosesko in odnose.

Živa dvorišča zato letos postajajo Živo mesto; nadgrajujemo svojo metodo iskanja in uresničevanja potencialov Maribora in smo pripravljeni za (naj)večje izzive – Koroško cesto, Glavni trg, Gosposko ulico.

Glavni izziv letošnjega programa je poživljanje Koroške ceste, ki je obstajala, še preden je stal mariborski grad. Slikovita cesta, povezuje tržnico z Glavnim trgom in premore množico starih in novih obrti in trgovin, kljub njeni ključni lokaciji in načrtom za spremembo prometnega režima (v predalu) še vedno propada. Fasade so zanemarjene, iz streh rastejo drevesa, pločniki so izjemno ozki. Še več, na dan mora »požreti« več kot 18.000 avtomobilov, kar je 1 avto vsakih 5 sekund!

Zato bo Živo mesto skupaj z akterji Koroške ceste naredilo, kar pač lahko naredimo sami: v nedeljo, 5. julija, bomo zato preizkusno zaprli Koroško cesto za ves promet. Ta dan bomo Koroški cesti ozkim pločnikom in predvsem njihovim stanovalcem pustili, da zadihajo brez avtov in pokazali, kako lep in živahen  bi lahko bil ta del Maribora, vas pa vabimo, da se nam pridružite.

Od jutra pa do večera boste lahko igrali nogomet ali košarko na cestišču, se pridružili ustvarjalnim  delavnicam, ogledali prostore in razstave organizacij na Koroški cesti, si ogledali predstavo uličnega gledališča, prisluhnili koncertu, si izbrali in kupili obleko na vintage bazarju, si ogledali akcije gasilcev ali prinesli svoje najljubše jedi, prisedli za dolgo pogrnjeno mizo in pokramljali s sosedi. Tako, kot včasih, tako kot bi lahko kmalu spet bilo!

A Živega mesta s tem še ni konec! Ogledali si boste lahko zanimive razstave na dvoriščih Gosposke ulice in Koroške ceste, v sodelovanju z ArtMarjem pa se bo z zanimivimi ročnimi izdelki napolnil tudi Glavni trg, kjer boste od 3. pa vse do 11. 7. tam lahko kupili unikatne izdelke in prisluhnili različnim koncertom.

Tudi Gosposki ulici bomo vrnili nekaj nekdanjega glamurja; včasih je bila bila prostor, kjer so mične gospodične lahko srečale svojega bodočega moža, tokrat pa lahko to storite tudi brez pomoči skrivnih namigov.  V sodelovanju s trgovci, gostinci  in plesnimi šolami smo za vas in nas pripravili večerno druženje ob zvokih dunajskega valčka, po njej se bomo lahko sproščeno sprehodili, pokramljali, popili limonado ali se zazibali v objemu najdražjih.

Gospe in gospodje, meščani in meščanke, na Koroško in Gosposko torej!

Nazaj na Novice