• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Lentovski žur do jutranjih ur

petek

10. 07. 2015

Lent tudi ponoči ne počiva, saj Mladinin oder v Jazz Klubu Satchmo in After na Minoritih skrbita za zabave željne obiskovalce z dobrimi DJ-ji in glasbenimi skupinami, nočni program pa popestrijo še spremljevalna prizorišča.

Ko se dogajanje na lentovski promenadi in največjih prizoriščih že zaključuje, se prebudita nočni festivalski prizorišči - After na Minoritih in Mladinin oder v Jazz Klubu Satchmo. Kakovostni domači in tuji elektronski in bendovski ustvarjalci skrbijo za dobro vzdušje, glasbena doživetja, noro zabavo in prijetno druženje dolgo v noč - na Minoritih do 3.00, na Mladininem odru pa do 6.00. Za nočna koncertna doživetja pa skrbita tudi spremljevalni prizorišči v Kulturnem klubu Dvorec (Vetrinjski dvor) in KGB - Kulturno glasbeni brlog nasproti Minoritov.

Na Mladininem RH202 v živo z Markom Nastićem in srbski partimejkerji

Najpopularnejša slovenska oddaja za elektronsko glasbo Rush Hour z radia Val202 na Mladinin oder v petek ponoči znova prinaša divje urice trenutno najbolj sveže in udarne plesne elektronike. Letos pod sponzorstvom Term Maribor ob 10. jubileju odra v Jazz Klub Satchmo prinaša prav posebno mednarodno poslastico, enega vodilnih vzhodnoevropskih DJ-jev Marka Nastića. Srbski glasbeni ustvarjalec že dve desetletji zaznamuje vibrantno beograjsko elektronsko sceno, hkrati pa vrsti nastope po vsej Evropi in svetu. Za pester elektronski večer nas bo z deep, tech in funky house ritmi ogrela energična in perspektivna slovenska DJ-ka manatea, za mešalke pa bo znova stopil tudi voditelj Rush Houra, eden najbolj prepoznavnih slovenskih DJ-jev in producentov Tim Urbanya. Zaključek divje noči bo pripadel trenutno eni najbolj vročih domačih DJ-k Tei Vuckovic, ki bo domači Maribor z veseljem do konca stresla v značilnih techno ritmih, po katerih je znana daleč naokrog. Dogajanje bo od 22.30 naprej v živo prenašal nacionalni radio Val 202, tako da ste lahko z nami virtualno, če vam fizično ne bo uspelo.

Veliki finale v Satchmu bo v soboto pripadel srbskim glasbenim prijateljem in izvrstnim partimejkerjem - najprej akustično energičnemu funk, rock, jazz četvercu Metak za zlikovca in za piko na i še AntiGlobalEtnoPunk veseljakom, znanim pod hudomušnim imenom Neozbiljni pesmisti.

 

Kralja funka in ambasador jugo jazza na minoritskem Afterju

Predzadnji festivalski večer v petek bomo na Minoritih preživeli v znamenju najredkejše godbe zlatih 70-ih, ki jo bosta zastopala kralja funka - David Blažević alias gospodin Smeđi Šećer in Uroš Šefran alias Udo Brenner. Prvi prihaja iz Rijeke in deluje v okviru tamkajšnjega kolektiva Kopaj Ovo!, drugi je nepogrešljiv člen ljubljanskega Zelenega Sonca, najbrž ene izmed najboljših tovrstnih zabav pri nas sploh. Pričakujte res izjemno plesno poslastico, na kateri poleg funka, soula in latina ne bo manjkala niti kakšna domača plesna poskočnica!

Zaključni set letošnje leto bo v soboto na Minoritih pripadel ambasadorju jugoslovanskega jazza, gospodu "Cosmicu", Željku Kerleti. Željko je izjemno aktiven – po poklicu arhitekt, profesionalno pa se ukvarja še s produkcijo, didžejanjem, vodi svojo radijsko oddajo in založbo. V poznih 80-ih se je preselil v London, kjer je kmalu ustanovil založbo Cosmic Sounds, kjer je reizdajal domačo ter vzhodnoevropsko jazz produkcijo zlate ere jazza  (Duška Gojkovića, Jazz orkester Radio televizije Beograd, Janka Nilovića). To pa ne bo samo njegov prvi nastop v Mariboru, temveč bo naše mesto sploh prvič tudi obiskal, česar se tako Željko kot mi izjemno veselimo. Za gramofoni mu bo delal družbo Who in prav poseben gost, ki pa naj ostane presenečenje.

 

Glasbeni brlog in kulturni dvorec

Za odličen nočni glasbeni program znova skrbi kultna lentovska klet KGB - Kulturno glasbeni brlog, ki s svojim programom začenja ob 22.30. Petkov večer bo v znamenju ska-ja: kratkih in odrezanih tonov, podprtih z melodičnimi soglasji pozavne in dveh saksofonov, značilnih dinamičnih izmenjav in domiselno satiričnih besedil. To je skupina Shock Syndrome. Sobotna noč pa bo zazvenela v Poklonu Novemu valu, v okviru katerega bodo legendarni Lauženki obujali tradicije enega najkreativnejših obdobij v razvoju rock'n'rola in kreativne zabavne glasbe v nekdanji Jugoslaviji.

Vetrinjski dvor tudi letos v okviru Lenta ne gosti le stand upa in otroških predstav, ampak tudi zanimiv in vibranten glasbeni program v Kulturnem klubu Dvorec. Ta zadnjo festivalsko noč v soboto od 22. ure naprej gosti legendarnega mariborskega reperja Eyeceeou-ja z bendom Icotovi zobi. Sestavljajo ga kočnik na bobnih, sekalec in štirka spodaj desno na kitari ter modrostni na baski. Ceneni implantat na mikrofonu pa recitira stare in nove komade mariborskega reperja, ki se predstavlja pod imenom Eyeceeou oz. Ico Lumbago. 

Nazaj na Novice