• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Svetovni fenomen brazilske sambe

sreda

08. 07. 2015

Oder Zavarovalnice Maribor na Minoritih ovit v elegantne zvoke brazilske sambe novega globalnega glasbenega fenomena!

Skoraj težko je verjeti, da so sproščeni člani skupine Bossa Negra pravzaprav nov globalni glasbeni fenomen, kjer jim samo v Braziliji neprestano za ovratnik diha na milijone oboževalcev. V Slovenijo so prišli v sklopu turneje po Evropi, ki so jo začeli v Angliji, iz Maribora pa jo nadaljujejo v Italiji. Po neumornih koncertih in več neprespanih noči so kljub vsemu potrdili stereotipen energičen latinskoameriški temperament ter ga podkrepili s specifično brazilsko identiteto, instrumenti in vokalnim zlivanjem zvokov.  

Izjemno uspešno kombinacijo sambe s pridihom jazza, lunduja, chora ter popularne glasbe so okronali še z neverjetnim vokalom, ki obenem pospešuje in lomi srca. Diogo Nogueira je eden najbolj iskanih brazilskih pevcev, sicer sin legendarnega pevca sambe Joãja Nogueire. Kljub dobrim tridesetim letom ima na polici že nagrado Grammy za najboljši latinskoameriški album, koncert pa je odpel s svojim posebnim zlatim mikrofonom, ki predstavlja njegov instrument ter povezavo z občinstvom.

Poseben instrument pa ima tudi Hamilton De Holanda, ki je danes eden najbolj iskanih virtuozov mandolina na svetu! 10-strunski instrument, ki mu pravijo tudi bandolim, igra s tako edinstveno tehniko, da so ga svetovni kritiki opisali kot »kralja mandolina« oziroma »Jimi Hendrixa brazilske glasbe«. Na odru sta se jima pridružila še André Vasconcelos na kontrabasu ter Thiago de Serrinha na tolkalih. Štiričlanska zasedba je s seboj pripeljala tudi del družine ter kar osem tehnikov, ki so poskrbeli za popolno harmonijo instrumentalnih in vokalnih zvokov, kot tudi za celotno postavitev in spremljanje njihove zgodbe preko vizualizacij na odru.

Bossa Negra so fenomen ne samo zaradi svojega izvirnega pristopa do ustvarjanja glasbe, temveč zato, ker je v nasprotju s skupinami, ki desetletja gradijo svoj specifičen glasbeni repertoar, skupina pravzaprav šele nastala. Da gre za izvrstno zasedbo priča tudi podpora brazilske vlade, saj skupino povsod spremljajo ambasadorji, konzuli ter kulturniki, kot se je to zgodilo tudi v Mariboru.

Nazaj na Novice