• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Enodnevnik: Ustvarjalnost na dotik

sreda

08. 07. 2015

Festivalsko vzdušje se je naselilo tudi v mogočni mariborski hiši na Glavnem trgu 1! V tokratnem enodnevniku s Polonco o Salonu in Ustvarjalnosti, ki v njem prebiva.

Foto: Matjaž Wenzel, Kooperativa PERON

V Salonu uporabnih umetnosti imamo radi festivalsko vzdušje. Gotovost, da bo prelep koncertni program, za Festival Lent pa še prav posebej izbran, tudi množično obiskan, nas zelo razveseljuje. Veličastni nekdanji Veliki kavarni, kjer dandanes domuje Salon, skušamo s kavarniško odprtostjo, pozornostjo do gostov, ambientom in vzdušjem ter z dobro kulturo vsak dan vrniti pomembnost. Mora jo nositi vsaka hiša, ki v kateremkoli mestu stoji na Glavnem trgu 1.

Ker je SALON hkrati kavarna in delovni prostor ekipe, ki iz tega mesta in življenja sploh vsak dan izvablja ter ustvarja vsem ljube vsebine, se ob sprehodu mimo prav lahko zgodi, da nas vanj pritegne glasno muziciranje z odprte tonske vaje, ki zveni izza prelepo dekoriranih izložb; lahko se zgodi, da med fotografiranjem orkestra za ples na ulici zaplešeš z dekletom kratek mimohodni swing, da se srečaš z arabsko kobilo iz Brezja, ki vsa grandiozna postaja sredi trgovinice z najbolj dragocenimi slovenskimi oblikovalskimi izdelki in opremo iz druge polovice prejšnjega stoletja ter čaka na svoj trenutek slave; sproti doživiš še uglaševanje klavirja ali delovni vdor odrskih tehnikov, ki so skoraj kot mag s čarovno palico v preseganju težav vseh vrst in hitrostni zmagovalci v preseganju neprilik starega ter občutljivega prostora za naše popolne glasbene užitke. Vmes srečaš in mimogrede spregovoriš o kom ali s kom, ki si ga občudoval vse življenje, … in še mnoge druge razveseljujoče čudnosti, ki se jih dotaknemo v srečanjih z ozadjem kulturne ustvarjalnosti. Seznanimo se s posebnimi izkušnjami, življenjskimi, živomestnimi in takšnimi, da jih vzamemo za svoje. Zmeraj, in za odtenek še bolj intenzivno je vzdušje v Salonu tudi v času festivala Ustvarjalnost, katerega gost, ki vstopi, zazna v trenutku, ko odpre salonska vrata.

V okolju, kjer je vselej prisotna dobra kultura, se radi predstavljajo tudi najbolj cenjeni ustvarjalci. Zato vas lahko v takšno vzdušje danes, v sredo, 8. julija ob 20.30 povabimo na koncert Jadranke Juras, ki nas bo s presunljivo izpovedno odkritostjo, pa naj gre za bolečino ali pogum, hrepenenje ali sanje, popeljala med večne jazzovske melodije svojega novega albuma You must believe in spring. Vabljeni v čisto pravi čas, da v živo doživimo njen nepozaben glas. Vabljeni v ves festivalski Salon uporabnih umetnosti.

Polonca Podgoršek, Salon uporabnih umetnosti

Nazaj na Novice