• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Kabaretski poklon Festivalu

torek

07. 07. 2015

Še nobena predstava ni tako iskreno poosebila celotne dinamike festivala Lent ter poudarila njegovo odprtost, živahnost ter združevanje kreativnosti posameznikov!

»Identiteta in država sta danes kot otok, v katerega neprestano butajo valovi,« je na začetku predstave modroval Jure Ivanušič, ki je v Kabaretu Odprto imel vlogo scenarista in gostitelja. »A ko smo v Mariboru na Lentu, vemo, da smo doma,« se je samozavestno ozrl po ostalih soborcih na Jurčkovem odru, ki se je neprestano polnil in menjaval. Ideja Kabareta Odprto, ki sta jo razvila Ivanušič in Marko Vezovišek kot scenarist in režiser, je bila sila preprosta, a praktično nemogoča: novemu prizorišču v čast zbrati vse ustvarjalce, ki so na tem odru ali v KGB-ju svoje začeli ustvarjalne poti ali združili moči.

Mnogokrat spregledamo dejstvo, da je Jurčkov oder kot eden ustanovnih odrov festivala Lent namreč ne le gostil, temveč tudi izvežbal in povezal najboljše ustvarjalce naše podalpske deželice, kot tudi širše slovanske duše. »Če bi ta mogočna reka lahko govorila, bi vam povedala tisočletne zgodbe, katerih del smo mi vsi,« je na začetku glasbene predstave povedal Ivanušič, preden se je skozi prizmo vsem domačega dravskega nabrežja lotil naše tisočletne slovenske oziroma slovanske identitete. Skladno z interpretacijo in tokokrogom zgodovine so mnogi znani obrazi, med katerimi so bili Zoran Predin, Vasko Atanasovski, Gregor Strniša, Mario Modrinjak, Igor Bezget, Lara Janković, Tina Marinšek, Marko Vezovišek, Matjaž Drevenšek, Boris Bobek, Tadej Kampl ter mnogi drugi, dodali svoj odtis na zgodovinsko-glasbeno popotovanje, ki se je vilo od praslovanskih etno zvokov, preko avstro-ogrskih himn, države SHS, Jugoslavije ter samostojne Slovenije, skozi prizmo značilnega humorja naveze Ivanušiča in Vezoviška.


Kabaret Odprto

»Lent je takšen, ker ga delamo zase. Naša država in prihodnost bosta takšna, če ju bomo delali zase. Maribor je bil, in naj se ve, je odprto mesto!« je bil eden izmed Ivanušičevih naukov. Gledališko-glasbena predstava je bila kakopak daleč prekratka, da bi lahko vsi uveljavljeni glasbeniki vsaj delno izkazali veličino svoje kreativnosti. Koncert, ki je že sedaj nehote trajal preko svojih omejitev, se je v soju neonskih luči skupaj z nastopajočimi od Jurčkovega odra odpravil pokloniti še drugi znameniti lokaciji festivala, klubu KGB. Tudi ta se ni izognil šikaniranju imena s strani Ivanušiča, a tam so jih že čakali The Kronik's v enem svojih redkih, a zato toliko bolj pričakovanih nastopov, ki so gostili celoten kabaret.


Jure Ivanušič

Prava štajerska »čaga«, ki se je iz Jurčka preselila v zloglasni KGB, je tega z glasbeniki in oboževalci napolnila do zadnjega anatomskega kotička. Ko je po neumornem igranju vokalistu Marku Radmiloviču občasno začelo primanjkovati moči, je za pomoč med občinstvom lahko zaprosil najbolj znane glasbenike v državi, ki so se na odru pred mikrofoni menjavali kot barve jesenskih listov. Marko se je poslovil vsaj nekajkrat ter se na odru celo oblekel v čelado in ledvični pas, da bi le res lahko odšel, a kaj takega občinstvu ni padlo niti na pamet. Na koncu ga je le odrešil Zoran Predin, ki se je javil za par zadnjih komadov, skupaj pa sta za na konec odpela še Zarjavele trobente, preden so tudi te podlegle moči noči. Skratka, ena predstava, ki pooseblja vse, za kar se je na Festivalu vredno boriti: veličina, ustvarjalnost, atmosfera, mnogoterost, občutek, karakter – Lent!

Nazaj na Novice