• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Ana Popović - svetovna, vendar naša

sobota

11. 07. 2015

Nocoj prvič v Maribor prihaja svetovno priznana blues-rock kitaristka srbskega porekla, Ana Popović. Nastopila bo na Večerovem odru, predskupina pa bodo slovenski Can of Bees, ki začenjajo ob 21.00.

Popovićeva, večkratna nominiranka za najboljšo blues izvajalko na najprestižnejših svetovnih nagradah Blues Music Award, na turneji, ki sledi aktualni izdaji Blue Room, predstavlja svoje največje uspešnice in predelave blues rock klasik. Te segajo od Jimija Hendrixa do nedavno preminule legende B.B. Kinga, s katerim si je tudi delila oder. "Svetovna, vendar naša," so o njej zapisali pri beograjski medijski hiši B92, saj se je Ana leta 1976 rodila v srbski prestolnici Beograd, v zadnjem desetletju pa ji je uspel preboj na največje svetovne odre. Leta 1995 je ustanovila skupino Hush z Radom Popovićem, Milanom Sarićem in Bojanom Ivkovićem. Glasbeno bi jih lahko definirali kot rhythm in blues, vendar so v svoj zvok primešali elemente funka in soula. V letu 1998 so imeli več kot 100 nastopov in izdali album Hometown.

Leto kasneje Ana ustanovi še danes aktiven Ana Popović Band. Takoj za tem se je v letu 2000 pojavila ob imenih, kot so Eric Burdon, Taj Mahal, Buddy Miles, Double Trouble in Eric Gales na Jimi Hendrix tribute albumu Blue Haze: Song of Jimi Hendrix, kjer je naredila priredbo za pesem »Belly Button Window«. Leta 2001 izda prvenec Hush! V prihajajočih letih pridno snema albume ter zbira nominacije in nagrade. Medtem pa je kitaro igrala tudi z najslovitejšimi imeni bluesa in nastopila tudi na prestižnem festivalu New Orleans Jazz & Heritage. Ob tradicionalnih vzorcih Ana Popović do bluesa pristopa tudi na sodoben način in skuša vanj vnesti več ženstvenosti.

Nazaj na Novice