• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM
 
NOVICE

Vampirska noč pod mariborskim nebom

sobota

27. 06. 2015

Nocoj se na Odru Zavarovalnice Maribor Minoriti obeta edinstvena izkušnja kultnega Drakule v izvedbi mednarodnega gledališkega ansambla v produkciji SNG Maribor.

»Na prestol modernih mitov se je s krvjo, srhljivo lepoto zla in z neustavljivo seksualnostjo ustoličil vampirski kralj noči.« In tako se bo nocoj ob 22.00 ustoličil tudi pod nočnim mariborskim nebom, na drugem lentovskem večeru na Odru Zavarovalnice Maribor Minoriti. SNG Maribor in Festival Lent vabita na edinstveno doživetje, ko bo Drakula, zloglasni lik Brama Stokerja v luči ekstatično, kaotične mešanice modernih in preteklih mitologij zaživel v ostri, radikalni in brezkompromisni gibalno-dramski uprizoritvi srbskega režiserja Andrasa Urbana. Predstava je nastala v koprodukciji z Zagrebačkim kazalištem mladih in italijanskim gledališčem Fondazione Teatro Due iz Parme in tako ponuja tudi odlično mednarodno mlado igralsko zasedbo, ki jo iz mariborskih vrst zastopajo Matevž Biber, Jurij Drevenšek in Nika Rozman, iz Zagreba Mia Biondić, Dado Ćosić, Edvin Liverić in Lucija Šerbedžija, iz Parme pa Davide Gagliardini in Gian Marco Pellecchia.

"Mislim, da tako modernega spektakla Maribor že dolgo ni videl. Že to je prvi razlog za obisk. Poleg tega mislim, da predstavo odlikujejo res fantastični mednarodno uveljavljeni igralci, odlična režija in teme, ki so ne samo aktualne, ampak večne. Dejstvo, da bo predstava v avditoriju lutkovnega gledališča na Minoritih, pa bo temnim drakulskim tonom dala samo še dodaten draž. Garantiram, da predstava nikogar ne pusti hladnega, kar pa je danes v času hiperplehke produkcije dodatna vrednost, kot radi rečejo ekonomisti," je posebej za našo spletno stran izjavil in vas na predstavo povabil mariborski igralec, ki bo nocoj stopil na oder, Jurij Drevenšek.


Jurij Drevenšek z Niko Rozman

Univerzalne človeške teme bodo osvetljene skozi sodobni performans. "Drakula poseduje svet, katerega vsebina elementarno ogroža eksistenco človekovega obstoja. Predstava se ukvarja s tistimi momenti, ki kljubujejo sodobni civilizaciji. Civilizaciji, ki v bistvu uničuje samo sebe. Prav tako ni nepomemben družbeni vidik vprašanja "kdo nam pije kri", kdo je tisti, ki zatira človeška življenja. Človek je izkoriščan, človek je zlorabljen. Strah je groza, strah je resnica. Žanr grozljivke se uporablja za ljubko dotikanje z resnico. Strah je ovira pred svobodo," pojasnjuje režiser Urban, ki s svojim izvirno sodobnim, provokativnim, nekonvencionalnim in odprtim gledališkim izrazom zaznamuje balkansko gledališče.

Za dramaturgijo je poskrbela Kata Gyarmati, za scenografijo Marko Japelj, kostumografinja je Doris Kristić, oblikovalka odrskega giba pa Aniko Kiss. Avtorica glasbene podlage je skladateljica Irena Popović.

Nazaj na Novice