• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

sreda

08.07.2015

21:00

Večerov oder

Koncert

Priporočamo

KIŠA METAKA (CRO) ● VELEBOR

KONCERT JE ZARADI SLABE VREMENSKE NAPOVEDI PRESTAVLJEN V DVORANO ŠTUK NA GOPOSVETSKI CESTI 83 V MARIBORU.
Vrata: 21.00
21.30 - Velebor
22.45 - Kiša metaka

Kiša metaka (CRO)

Vojko Vrućina, Krešo Bengalka, Oreb, DJ VRH, Batman 3000

Ideja o splitski gangsta rap skupini je v glavah likov zbranih okoli skupine Dječaci zorela skoraj desetletje. Skozi to obdobje so fantje, ki jim je ime Kiša Metaka nadel Papi Batina aka Papi Para, ki v skupini deluje kot stric iz ozadja, v glavnem oglašali na albumih Dječakov in drugih lokalnih projektih.

Pred dvema letoma pa se je na svetovnem spletu pojavil njihov prvenec, ki jih je izstrelil med prvoligaše rap igre na področju bivše države. Album (ali po njihovo folder) je pospremil tudi odličen video za prvi singel "Konan", ki prikazuje vojaško parado v Zagrebu v 90-ih in s tempo njihovih besedah vse, kar gre danes v naši južni sosedi narobe.

Neverjeten odziv je Metkaše prisilil, da so začeli razmišljati o live nastopih, ki so dandanes praviloma razprodani. Živo zasedbo Kiše Metaka predstavlja hrbtenica skupine – gobcaču Krešou Bengalki, Vojku Vrućini in Vuku Orebu na odrih od Vardarja do Triglava družbo dela DJ Vrh, tip zadolžen za mix in mastering Vojkovih instrumentalov. Skozi izrazito ironične tekste rišejo sliko splitskega vsakdana, zato se poslušalec hitro vživi v vlogo lokalnega mafijaša, ki v kafiču šteje svoj denar, koleričnega zvodnika, ki se dere na svoje delavke ali jebivetra v poznih 20-ih, ki na uličnem vogalu razmišlja, kako nategniti prvega turista.

Proti koncu leta 2014 je medmrežje naplavilo še drugi album skupine, ki je logično nadaljevanje prvega albuma – še vedno so tu Vojkove podlage, še vedno se delijo klofute in mafijaši so še bolj udobno zleknjeni v svojih foteljih, denar pa se kopiči.

Velebor (SLO) 

Mrigo, Ghet, Emkej, Mito

Brez napihovanja lahko sedaj skupino Velebor predstavimo kot vodilno v Sloveniji in spoštovano v širši regiji, kar zadeva hip-hop. Velebor je hip-hop trdnjava, ki je zgrajena iz dveh izredno močnih središč domačega hip hop dogajanja. Mrigo in Ghet, velenjska predstavnika, ki sta z svojim albumom Mrigz 'n' Ghet Hitz postavila nov mejnik rapa na Balkanu ter Emkej in Mito, prepoznavna mariborska naveza, skupaj tvorijo ime Velebor.

Njihovi solo projekti so nepogrešljivi v debati o slovenskem hip-hopu. Po številnih skupnih projektih so aprila letos postregli s celotnim albumom Božja Gamad. Z imenom skupine, naslovom albuma in tematikami, ki se jih lotevajo, skušajo fantje opozoriti na pomen ravnovesja dobrega in slabega, ki ga jemljejo za svoj smisel življenja. Na albumu gostujejo raperja Nemir iz Velenja in Gero iz Krškega ter izvrstna vokalistka Polona iz Maribora. Album je izšel pri neodvisni založbi Wudisban Records, katere soustanovitelj je član skupine Emkej.

Medtem ko je prvi video singel "Lifting" zaštekal na prvem mestu lestvice "Točka", sta drugi z naslovom "Zadni Komad", ter tretji "Božja Gamad", že dosegla ogromno ogledov na spletu. Te dni pa je Velebor v sodelovanju s pevko Polono objavil nov, že četrti video singl z naslovom "Gadbadigard II", ki že pridno kroži po spletu.

Predstavitveni koncerti v Mariboru, Ljubljani, Novi Gorici, Portorožu, so bili odlično obiskani in izpeljani. Že sama "kilometrina" koncertov nakazuje na izdelane, ampak še vedno surove in spontane nastope, na katerih uživajo ljubitelji različnih zvrsti glasbe.

Obišči spletno stran , 2

S prijazno pomočjo: