• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

sobota

04.07.2015

22:00

Oder Zavarovalnice Maribor - Minoriti


Jazzlent


Koncert

Priporočamo

HUGH MASEKELA (RSA)

Hugh Masekela – glas, krilovka
Fana Zulu – el. bas
Cameron Ward – kitara, glas
Johan Mthethwa – klaviture, glas
Francis Fuster – tolkala, glas
Lee-Roy Sauls – bobni, glas 

Hugh Masekela je resnična živa legenda, ki že 60 let velja za borca proti rasizmu, apartheidu, dobrodelnika pri borbi zoper AIDS ter predvsem kot prvo ime afriške glasbe. Leta 2010 je s svojo skupino otvoril svetovno prvenstvo v nogometu ter v TV prenosu dosegel rekordno število 500 milijonov gledalcev. Leto kasneje je bil gost skupine U2 na njihovih največjih koncertih (v njihovemu hitu »I still haven't found what I am looking for«). Aranžiral je glasbo na enem najbolj prodajanih albumov svetovne glasbe »Graceland« Paula Simona, obenem pa je bil v '80 letih zavzet borec za izpustitev Nelsona Mandele in mu v podporo napisal pesem »Bring back Nelson Mandela, bring him to Soweto,« ki je postala vzklik vseh borcev za svobodo. V njegovi glasbi se zrcali celotna zgodovina južnoafriške republike, prepletena s pogumom in žalostjo, z radostjo in strastjo.

Masekela je svojo glasbeno pot pričel leta 1954, ko mu je lokalni župnik podaril trobento, ga rešil neusmiljenega apartheida in mu pomagal na poti v Veliko Britanijo, kjer je dve leti igral v prvem mednarodno uspešnem južnoafriškem muzikalu King Kong. Bil je član prve južnoafriške skupine (The Jazz Epistles), kjer je klavir igral Dollar Brand (kasneje znan kot Abdullah Ibrahim). Slavni violinist in dirigent Yehudi Menuhin mu je omogočil študij v ZDA, kjer sta mu stala ob strani Harry Belafonte in Miriam Makeba. Svojo najbolj znano pesem Grazing in the grass je Masekela napisal že leta 1968 in že v začetku sedemdesetih užival neprimerljivo mednarodno slavo, razprodal vse avditorije v ZDA ter tudi v očeh Evropejcev postal glasnik južnoafriške glasbe. Sodeloval je celo s Felo Kutijem in igral trobento na nekaterih najzgodnejših posnetkih Boba Marleya.

Kljub 76-im letom je še zmeraj v izjemni formi, v svoji zasedbi ima vselej vrhunske glasbenike. V letu 2014 je prejel tudi najbolj prestižno »world music« nagrado – WOMEX Award. Presenetljivo je dejstvo, da še nikoli ni nastopil v Sloveniji, zato je njegov koncert na Festivalu Lent posebna poslastica!

Obišči spletno stran

Za ogled dogodka potrebujete dodatno vstopnico.

S prijazno pomočjo: