• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

četrtek

09.07.2015

22:00

Oder Zavarovalnice Maribor - Minoriti


Jazzlent


Koncert

Priporočamo

BILL FRISELL: Guitar in the Space Age (USA)

Bill Frisell – električne kitare
Greg Leisz – »steel« kitara, električna kitara
Tony Scherr – el. bas
Kenny Wollesen –  bobni, tolkala 

Bill Frisell sodi med najbolj iskane kitariste našega časa: Bono, John Zorn in Brian Eno so le nekateri izmed glasbenikov, s katerimi je sodeloval, a to so, kot so zapisali pri reviji Stereophile, »včerajšnje novice, saj je Frisell predvsem v zadnjem desetletju dokazal, da je najbrž najpomembnejši skladatelj ameriške kitarske glasbe po Wesu Montgomeryu«.

Le malokdo zna namreč na tako kreativen način združevati vse kar tvori ameriško kitarsko glasbo (blues, country, bluegrass ipd.), kot to že vsaj tri desetletja počne Frisell. V njegovi obsežni diskografiji je kar nekaj albumov z »americano«, kar še posebej velja za pričujoči projekt, saj prinaša glasbo iz časov, ko je človek hitel na luno, električna kitara pa si je šele odstirala vrata v popularno glasbo ter ji je še bila dovoljena kreativnost. The Byrds, The Kinks, The Beach Boys, tudi Chet Atkins in Pete Seeger so bili prvi glasbeniki, ki so vplivali na Frisella v njegovih najstniških letih. Seveda je skupina veliko več kot le poklon mladostniškim vplivom: Frisell je za ritmično sekcijo izbral dolgoletna sodelavca, kongenialnega Kennyja Wollesena na bobnih in Tonyja Scherra na basu, na kitari pa se jim bo pridružil Greg Leisz, izjemen kitarist, ki ga poznamo iz skupin Joni Mitchell, k. d. lang, Emmylou Harris ali Becka.

Za Frisella pravijo, da igra kitaro tako, kot je Miles Davis igral trobento: nežno, vendar strastno, z značilnimi zvoki, ki obenem prihajajo od povsod in odhajajo v neznano. Koncert njegove najnovejše skupine je obvezen cilj za vsakogar, ki ima rad električno kitaro in klasike ameriške pop in rock glasbe. 

Obišči spletno stran

Za ogled dogodka potrebujete dodatno vstopnico.

S prijazno pomočjo: