• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

SLO-A3

Spored:
Jukka Tiensuu: Mutta / Ampak
Uroš Rojko: Pobegli trio
Jukka Tiensu: Rubato
Kimmo Hakola: Arara 
Jukka Tiensu: Fra tango
Dave Brubeck: Blue rondo à la Turk / Modri rondo po turško

KONCERTNI LIST (.doc)

Predlog koncertnega programa je idejno zasnovan tako, da prepleta originalne kompozicije za akordeon trio sodobnega skladatelja, ter priredbe legendarnih avtorjev jazz, tanga in rock glasbe.

Slovenski harmonikarski trio je nastal leta 2003. Takrat so se študenti glasbe Borut Mori, Dejan Prasl in Matej Zavec zbrali zaradi študijskih potreb. Naključje je hotelo, da so nastopili na avdiciji pri avstrijski agenciji Live Music Now. Agencija pomaga mladim glasbenikom na začetku glasbene kariere tako, da jim organizira samostojne koncerte. Po uspešni avdiciji je SLO-A3 postal redna zasedba, ki se je s pomočjo zavidljivih uspehov na mednarodnih tekmovanjih ter snemanj za nacionalne radijske in televizijske programe (ORF, RAI, RTV) uveljavila v mednarodnem prostoru. Od takrat pa do danes so nastopili na številnih odrih po Avstriji, Sloveniji, Italiji, na Madžarskem, Hrvaškem ter v Nemčiji. Repertoar tria zajema dela iz obdobij baroka, klasike, romantike in avantgarde. Krstno so izvedli skladbe od Uroša Rojka, Athanasissa Trikoupisa in Slavka Šuklarja, ki so bila napisana za ta sestav.

Žan Trobas se je po opravljeni Glasbeni gimnaziji v Mariboru pri prof. Andreju Lorberju vpisal v koncertno ter pedagoško smer na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec, v razred prof. Janne Rättyä (Finska). Je dobitnik nagrade dr. Roman Klasinc za izjemne umetniške dosežke ter večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj. Prejel je dve zlati plaketi na državnem tekmovanju Temsig in prav tako dve zlati plaketi na mednarodnem tekmovanju v Beltincih. Decembra 2013 je prejel drugo nagrado na »The 6th JAA International Accordion  Competition« v Tokiju.

Izobraževal se je pri mnogih umetnikih: Mie Miki, Jamess Crabb, Joseph Macerollo, Inaki Alberdi, Frode Haltli. V času študija je nastopal v različnih komornih ter orkestralnih zasedbah, med drugim je v okviru festivala »Steirischer Herbst 2013« izvajal opero Asteroid 62.

Matjaž Balažic se je rodil leta 1990 v Murski Soboti. S sedmimi leti je začel obiskovati osnovno šolo v Beltincih, leto za tem pa nižjo glasbeno šolo v istem kraju. Harmoniko ga je začel poučevati Matej Zavec, ki je bil njegov mentor 7 let. V četrtem razredu se je prvič udeležil tekmovanja iz harmonike, ter prejel zlato plaketo na regijski in državni ravni. Uspeh na tem tekmovanju je pripeljal do drugih tekmovanj, in sicer v Pulju, Castellfidardu in Moravskih toplica. Leta 2004 je uspešno opravil sprejemne izpite na Srednji glasbeni baletni šoli v Mariboru. V Mariboru ga je poučeval prof. Andrej Lorber. Leta 2009 je bil sprejet na Graško akademijo za glasbo in upodabljajočo umetnost. Lani junija je z odliko diplomiral in trenutno nadaljuje magistrski študij v razredu Janneta Rättyä. Deležen je bil tudi ur z profesorji kot so James Crabb (Škotska), Primož Parovel (Slovenija), Mie Mikki (Japonska), Alberdi Iniaki (Španija), Corado Rojac (Italija), Joseph Macerollo (Kanada) ter Matti Rantanen (Finska), Owen Murray (Škotska), Frode Haltli (Norveška). Matjaž je član kvinteta Piazzolleky, ki že skoraj desetletje poustvarja glasbo argentinskega tanga.

Borut Mori je po končani srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru nadaljeval študij harmonike na univerzi za glasbo v Gradcu. V času šolanja se je uspešno udeleževal državnih in mednarodnih tekmovanj. Po končanem študiju se je posvetil avtorski glasbi, katero predstavlja na koncertih in festivalih v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, Italiji, na Slovaškem in v Nemčiji. Za zgoščenko Perunika je bil nagrajen z najvišjo avstrijsko glasbeno nagrado Austrian World Music Award 2010. Snemal je za različne glasbene izvajalce in sodeloval z državnim gledališčem v Gradcu. Njegovo ustvarjanje je posnelo več radijskih in televizijskih hiš. (RTV, RAI, HRTV, ORF). Kot pedagog je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

S prijazno pomočjo: