• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

DUO VIOLONČEL FURIOSO; ERMIN TKALEC, klavir

Spored:
Jean Baptiste Barrière: Sonata št. 4 za dva violončela v G-duru
David Popper: Suita za dva violončela, op.16
Dmitrij Šostakovič: Preludij za dva violončela in klavir 
Frederic Borsarello: Tango triste

KONCERTNI LIST (.doc)

Duo Furioso sestavljata dve mladi perspektivni violončelistki Helena Švigelj in Urška Horvat. Njuna želja po skupnem muziciranju ju je združila v letu 2013, v času skupnega študija na Kraljevem Konservatoriju v Monsu v razredu prof. Davida Cohena. V tem času sta se že uspešno predstavili širšemu občinstvu v Belgiji. Povabljeni sta bili k projektu »Fêtes de Wallonie« v letih 2013 in 2014.

Violončelistka Helena Švigelj se je po  končani glasbeni šoli v Cerknici odločila za nadaljnje šolanje violončela na Umetniški gimnaziji v Kopru v razredu profesorja Igorja Švarca. V času šolanja je Helena sodelovala v klavirskem triu, Godalnem orkestru "Vladimir Lovec", Obalnem komornem orkestru ter pri različnih projektih in festivalih. Leta 2010 se je po končani gimnaziji vpisala na Akademijo za glasbo na Univerzi Ljubljana, kjer je uspešno zaključila študij v razredu profesorja Miloša Mlejnika. V času študija je sodelovala v klavirskem triu Etos s pianistom Erminom Tkalcem in violinistko Ano Julijo Mlejnik, s katerim so imeli nekaj odmevnih koncertov. Trenutno študira na Kraljevem konservatoriju v Monsu v Belgiji pri profesorju Davidu Cohenu. Kot solistka nastopila z orkestrom Kraljevega konservatorija iz Monsa (v Belgiji in Franciji), z Orchestra de chambre de Wallonie ter NOVA filharmonijo. Letos je bila povabljena na festival Les sons intensifs v Lessines, Belgija, kot mladi talent, kjer je nastopila v več komornih zasedbah. Redno se izpopolnjuje pri svetovno znanih profesorjih kot so David Cohen, Jerome Pernoo, David Grigorian, etc.

Violončelistka Urška Horvat je junija 2012 diplomirala z odliko v razredu doc. Igorja Škerjanca, sedaj pa končuje podiplomski študij v razredu prof. Davida Cohena v Belgiji, pri katerem bo nadaljevala študij v naslednjem študijskem letu na Trinity College v Londonu. Kot udeleženka mednarodnih tekmovanj v Avstriji , Italiji in na Hrvaškem je osvojila druga in tretja mesta, leta 2000 pa je zasedla prvo mesto na državnem tekmovanju TEMSIG v Ljubljani. V različnih komornih zasedbah in kot solistka na recitalih je Urška nastopila po Sloveniji in v tujini. Od leta 2008 igra v klavirskem triu Amarilis s Katjo Činč in Lucijo Mlakar, s katerima se udejstvuje doma in v tujini. So tudi prejemnice študentske Prešernove nagrade v letu 2011/12. Uspešno nastopa po Nemčiji v duu s harmonikarjem Klemnom Lebnom. Bila je članica mednarodnega orkestra Animato, s katerim so koncertirali na turneji po Evropi.  Svoje znanje je izpopolnjevala na različnih seminarjih uglednih violončelistov, kot so Enrico Bronzi, Maria Kliegel, Susanne Basler, Karmen Pečar, Marc Coppey, Leonid Gorokhov ... Od svojega 14. leta se je tudi aktivno udeleževala poletnega tabora za najobetavnejše mlade slovenske glasbenike »Glasbeni julij na Obali«, lansko poletje pa je bila povabljena na Festival Davos v Švici. Prav tako je snemala za arhiv RTV Slovenija, nekaj njenih posnetkov pa je bilo predvajanih na radijskem programu ARS.

S prijazno pomočjo: