• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

EVA NOVAK, citre ● KVARTET A VISTA; TEMSIG 2015

KONCERTNI LIST (.doc)

Eva Novak, citre

se je rodila leta 2002 v Celju. Hodi v sedmi razred osnovne šole Šmarje pri Jelšah. Veliko vlogo v njenem življenju ima glasba, s katero se je začela ukvarjati v tretjem razredu, ko se je vpisala v glasbeno šolo Rogaška Slatina in začela igrati citre. Za ta inštrument so jo navdušili učenci osnovne šole, ki so igrali na šolskih proslavah. V drugem razredu citer se je prvič udeležila tekmovanja mladih glasbenikov – TEMSIG, kjer je prejela zlato plaketo. Leto pozneje je njena profesorica Helena Hartman sestavila komorno skupino dveh citer in kitare. Nastopile so na mednarodnem tekmovanju Svirel v Štanjelu in zasedle 1. mesto ter prejele posebno nagrado – samostojni koncert v Bukovici. Takrat so začele redno nastopati v Šmarju in bližnji okolici. Lani je Eva nastopila na solo tekmovanju Svirel v Štanjelu in dobila srebrno priznanje. Letos pa se je ponovno udeležila tekmovanja TEMSIG, kjer je prejela zlato plaketo, 1. nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.  

Kvartet klarinetov A vista

Spored:
Jean Francaix: Petit Quatuor / Majhen kvartet
Gaguenardise
Allegro
Cantilene
Lento ma non troppo
Serenade comique
Molto vivo

Alfred Uhl: Divertimento 

Farkas Ferenc: Antiche danze ungheresi / Stari madžarski plesi 

Aljaž Kalin Kante je pri sedmih letih pričel z igranjem klarineta v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini, pri profesorju Branislavu Trifkoviču.  Po zaključeni nižji glasbeni šoli je nadaljeval s šolanjem na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Jožeta Kotarja ter na splošni gimnaziji Vena Pilona v Ajdovščini. Sedaj nadaljuje s študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu Jožeta Kotarja. Na pomembnejših tekmovanjih je osvojil vrsto domačih in mednarodnih nagrad in priznanj, med katerimi predvsem izstopajo prva mesta na državnem tekmovanju TEMSIG, ter prva mesta na priznanih mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Beogradu, Novem Sadu, Povolletu, Carlinu, Reki, Krškem, Brenu, Pradalungi, Fiorindu in drugih. V času šolanja je kot solist igral v Badnu s Simfoničnim orkestrom Sinfonietta Baden; s sinfoničnim orkestrom zveze primorskih glasbenih šol ter s pihalnim orkestrom KGBL. Imel  je tudi več samostojnih koncertov in recitalov ter profesionalnih snemanj z avstrijskim radio in televizija ORF, RTV, Armenijskim radio in televizijo, radio Koper in drugimi. V času šolanja se tudi redno dodatno izobražuje na seminarjih pri priznanih klarinetistih kot so: S. Hue, P. Beltramini, M. Bekavac, M. Rericha, R. Spring, S. Osborn, R. Cavallin itd.

Julija Vrabec (1995) je z osmimi leti pričela obiskovati pouk klarineta pri prof. Borutu Vatovcu na Glasbeni šoli Koper ter pod njegovim mentorstvom tudi dokončala srednje glasbeno izobraževanje na Umetniški gimnaziji Koper. Že v nižji glasbeni šoli je  dosegala visoke rezultate na mednarodnih tekmovanjih, kot so Euritmia, Carlino in Krško ter leta 2007 osvojila prvo mesto in prvo nagrado na 36. državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG, kjer je prejela tudi posebno priznanje žirije za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja ter posebno nagrado za najbolj obetavnega mladega tekmovalca. V zadnjih letih srednješolskega izobraževanja je dosegla 3. mesto na mednarodnem tekmovanju Emona v Ljubljani, 2. mesto in zlato priznanje tekmovanju TEMSIG ter zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel, poleg tega pa je nastopila v okviru festivala Ljubljana, koncertnega cikla Prisluhnimo v križankah, ki ga organizira Glasbena mladina Ljubljanska  ter Bienalu sodobne glasbe v Kopru. Komorno je sodelovala v triu s harfo in flavto, triu s klavirjem in violino ter letos v kvartetu klarinetov, s katerim so na državnem tekmovanju Temsig dosegli 1. nagrado in zlato plaketo, poleg tega pa je letos sodelovala tudi na mednarodnem tekmovanju Svirel in dosegla prvo mesto v svoji kategoriji. Udeležuje se seminarjev priznanih slovenskih in tujih klarinetistov, kot so Jože Kotar, Dušan Sodja, Jozsef Balogh, Milan Rericha, Lars Wouters van den Oudenweijer, Stefan Harg, Robert Spring in Francois Benda, redno pa obiskuje tudi glasbene poletne šole v okviru Festivala Ljubljana, Celeie, Musice creative in Orkesterkampa. Sedaj obiskuje 1. Letnik Akademije za glasbo Ljubljana pod mentorstvom profesorja Jožeta Kotarja.

Martina Strasser (1995) je začela igrati klarinet s šestimi leti pri profesorici Moniki Korbar in nadaljevala pri Urošu Gorencu na Glasbeni šoli Jesenice. Leta 2010 se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana in od letos 1. letnik Akademije za glasbo v razredu prof. Jožeta Kotarja. Leta 2007 je na Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije prejela zlato priznanje in 2. nagrado, prav tako na Mednarodnem tekmovanju Citta di Carlino v Italiji. Vsa leta se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj, na katerih je med drugim šestkrat dosegla 100 točk ter prejela kar nekaj zlatih plaket in pohval. Predlani je na Mednarodnem tekmovanju Davorina Jenka dobila zlato plaketo in laureat, na državnem tekmovanju TEMSIG 3. nagrado in zlato plaketo, v Carlinu 3. nagrado in na Mednarodnem tekmovanju Emona 1. nagrado in 100 točk. Letos pa je s kvartetom klarinetov na tekmovanju TEMSIG dosegla 1. nagrado in zlato plaketo, ter v Beogradu na tekmovanju Davorin Jenko s klavirskim Triom Sospiro prejela zlato priznanje.  Pod okriljem Glasbene mladine Ljubljanske jel. 2013 izvedla tudi pol recitala na Magistratu. Svoja znanja izpopolnjuje na seminarjih in poletnih šolah pri prof. Jožetu Kotarju, Stefanu Hargu, Robertu Springu, Janu Jakubu Bokunu, Larsu Woutersu van den Oudenweijerju, Pablu Rubiu, Francoisu Bendi in Michaelu Lethiecu.

David Gregorc je svojo glasbeno pot začel leta 2003 na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje pri prof. Matjažu Emeršiču. Leta 2010 je opravil nižjo glasbeno šolo in šolanje pri istem profesorju v Velenju nadaljeval na srednji stopnji ter program uspešno zaključil leta 2014. Po končani srednji stopnji se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je trenutno študent 1. letnika pri prof. Jožetu Kotarju. Kot solist in član kvarteta klarinetov je na državnih tekmovanjih TEMSIG osvojil dve srebrni (2010, 2013) in dve zlati plaketi (2012, 2015). Leta 2010 je dosegel 3. nagrado na mednarodnem tekmovanju v Krškem, novembra 2013 pa je v Ljubljani na mednarodnem tekmovanju Emona prejel zlato plaketo. Je aktiven član Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, pihalnega in simfoničnega orkestra AG Ljubljana, igral pa je tudi v drugih orkestrih in komornih zasedbah. Solistične točke je že večkrat izvajal z obema pihalnima orkestroma in big-bandom Glasbene šole Velenje, leta 2011 pa se je kot solist predstavil tudi z Orkestrom Slovenske filharmonije. V letih šolanja se je večkrat udeležil seminarjev pri svetovno znanih profesorjih (Radovan Cavallin, Robert Spring, Sean Osborn, Michel Lethiec …).

S prijazno pomočjo: