• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

sobota

04.07.2015

12:30

Europark

Folklorni festival Folkart

FOLKART (BEN, BIH, USA, PAN, POL, SIN, SLO)

AFRIKA – BENIN

"Towara", CotonouSkupina Towara je nastala leta 1992, ko sta se združili dve podobni folklorni skupini, vendar z različnimi programi. Pod okriljem novonastale skupine sta združili kulturo južnega in severnega dela Benina. Zlitje dveh bogatih in različnih tradicionalnih načinov prikazovanja običajev, ki so pravzaprav način življenja številnih plemen, je nadgradila že tako izjemen in zanimiv repertoar skupine.

PANAMA

"Agrupación Panamá Folklore", Panama (Ciudad de Panamá)

Folklorno skupino sestavljajo profesionalni plesalci in glasbeniki. Zanje je značilna predstavitev reprezentativnih tradicionalnih plesov iz vseh regij v državi, ki jih izvajajo z edinstvenim žarom ter s posebnimi koreografskimi prijemi, ne da bi izgubili tradicionalno osnovo panamskih plesov.
Nemogoče je spregledati čudovito nacionalno nošo, imenovano "La Pollera", s prefinjenim pokrivalom, nalezljivih ritmov, radostnega petja in še posebej tipičnega panamskega petja "saloma". 

SINGAPUR

"SRIWARISAN", Singapur

Singapur, "Levje mesto", leži na stičišču malajskega polotoka z indonezijskim otočjem. Znameniti singapurski lev je mitološko bitje in simbolizira burno zgodovino na tem delu Malajskega polotoka. V raznolikem etničnem prostoru biva tudi Sri Warisan, akademija plesnih umetnosti, ki jo je ustanovila gospa Som Said. Leta 1997 je nastala plesna skupina, ki je kmalu postala ena ključnih sil Singapurske tradicionalne plesne scene. Mešanje bogate tradicionalne oblike s sodobnimi tehnikami plesa ob visoki usposobljenosti v umetnosti gibalnega izražanja je njihova glavna odlika.

BOSNA IN HERCEGOVINA

"Akcus Seljo", Sarajevo

Ta akademska folklorna skupina je vedno bivala v multinacionalni sredini. Njihovo Sarajevo, kulturno bogato in barvito mesto, je pravo okolje za nenehni razvoj ter doseganje visoke rasti kvalitete v ohranjanju ljudskega izročila. V balkanskem kotlu napetosti med etnično močnimi skupinami je preživela krvavo državljansko vojno, ki je za nekaj časa zatrla večino kulturnega dogajanja v državi, nikoli pa ga ni uničila. Člani skupine so mladi, ustvarjalni umetniki, ki bogato zakladnico ljudskih običajev svoje dežele s ponosom in žarom predstavljajo publiki širom Evrope. Njihov program zajemaja vsa področja Bosne in Hercegovine.

ZDA – HAVAJI

"Hãlau Nã Wai Ola", San Jose

Skupina je bila ustanovljena leta 1997, in sicer z nalogo, da spoštuje in ohranja umetnost "hula", havajsko kulturo in njeno tradicijo. Hālau sodelujejo na številnih festivalih, paradah in tekmovanjih skozi vse leto. Prejeli so najvišja priznanja za prispevek skupnosti. V "kahiko" starinskem stilu in v "auana" sodobnem stilu izvajajo tradicionalne hula plese. Ti značilni plesi so se obdržali skozi generacije prednikov. Plesalci in glasbeniki popeljejo občinstvo na posebno pot skozi različna obdobja in jim pripovedujejo zgodbe o svoji prednikih ter o neminljivi lepoti Havajev.

POLJSKA

"Świerczkowiacy", Tarnów

Njihov sedež je v Art centru Mościce v mestu Tarnów. V zadnjih 50 letih skupina neguje živo zapuščino regionalnih običajev in tradicijo dežele Poljske. Organizirajo izobraževalne dejavnosti za otroke, mladino in odrasle, posebno pozornost pa namenjajo shranjevanju etnografskega gradiva in sodelujejo s številnimi strokovnjaki, etnografi in poznavalci ljudske tradicije.
So redni gostje svetovnih folklornih festivalov, kjer občinstvo prepričajo z visoko kvaliteto izvedbe, saj z največjim žarom ter energijo prikazujejo poljske plese ter običaje.

SLOVENIJA

AFS "Študent", Maribor

Mariborska folklorna skupina je ena najboljših akademskih folklornih skupin v Sloveniji. V lanskem letu je praznovala 50 let obstoja.
Kudovci, kot jih radi imenujemo, letos že 27 let delujejo kot soorganizatorji mednarodnega folklornega festivala Folkart v Mariboru, ki se je skozi leta razvil v enega najboljših folklornih festivalov Evrope in ostalega folklornega sveta. Z roko v roki z Narodnim domom Maribor skrbijo za tuje folklorne skupine, udeleženke Folkarta in jim v času bivanja v Mariboru pripravijo nepozabne trenutke. Gostje s seboj odnesejo nepozabne vtise. 
Člani AFS Študent so predani folklorniki, ambasadorji slovenske ljudske tradicije, ki skrbijo, da tradicija prejšnjih rodov vedno znova najde pot do domačih in tujih odrov. Nastopajo na številnih evropskih in svetovnih folklornih festivalih, kamor jih radi vabijo.

Ogled dogodka je brezplačen.

S prijazno pomočjo: