• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

DOROTEA SENICA, flavta; IVAN FERČIČ, klavir

Spored:
Paul-Agricole Génin: Beneški karneval

Sergej Prokofjev: Sonata za flavto in klavir, op. 94
Moderato
Scherzo: Presto
Andante
Allegro con brio 

Franz Doppler: Madžarska pastoralna fantazija za flavto in klavir, op. 26

Lowell Liebermann: Sonata za flavto in klavir, op. 23
Lento con rubato
Presto energico 

KONCERTNI LIST (.doc)

Dorotea Senica (1997, Frankfurt na Maini, Nemčija) že od osmega leta igra prečno flavto pri profesorici Valeriji Kamplet, letos pa vzporedno s tretjim letnikom Umetniške gimnazije obiskuje četrti letnik flavte na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri isti profesorici.  Junija 2013 je s 15. leti naredila sprejemni izpit na Univerzi Mozarteum v Salzburgu in je redna študentka 3. semestra flavte koncertne smeri po Bolonjskem sistemu v razredu univ. prof. Michaela Martina Koflerja.  Njen talent je bil prepoznan že zelo zgodaj. Na prvem državnem tekmovanju 2007 (36. TEMSIG) je dobila zlato plaketo in 2. nagrado ter priznanje za najbolj obetavnega mladega glasbenika. Nato je še v istem letu na mednarodnem tekmovanju Ars Nova v Trstu, poleg zmage v svoji kategoriji, čeprav najmlajša, osvojila pokal Paolo Spinchich, ki ga vsako leto podelijo najboljšemu tekmovalcu vseh kategorij.

Do letošnjega leta je skupaj na državnih in mednarodnih tekmovanjih kar 12-krat osvojila 1. mesto in prvo nagrado. Med temi je mednarodno EMCY tekmovanje Petar Konjović v Beogradu (2010), Citta di Padova (2011), obakrat mednarodno tekmovanje pihalcev v Požarevcu (2007 in 2010) ter tri prve nagrade z državnega tekmovanja TEMSIG: v solo kategoriji iz leta 2010, iz komorne glasbe s triom flavt iz leta 2012 ter 2013 iz flavte v kategoriji 2b, kjer je zmagala v višji kategoriji s 3 leta starejšimi tekmovalci. V marcu 2015 je ponovno osvojila 1. mesto in 1. nagrado v kategoriji E na mednarodnem tekmovanju Varaždin Woodwind &Brass. Je edina Slovenka, ki se je kdajkoli uvrstila na zelo zahtevno rusko mednarodno Rotary tekmovanje mladih glasbenikov iz celega sveta do 12 let v Moskvi in bila polfinalistka -7.mesto.(2010 ). V komorni glasbi konec leta 2011 je s triom flavta, klarinet in klavir na tekmovanju Ars nova v Trstu ponovno osvojila pokal in prvo nagrado v kategoriji komorna glasba do 14 let. 

Leta 2010 je Dorotea za izjemne dosežke na umetniškem področju dobila najvišje priznanje Konservatorija za glasbo in balet Maribor diplomo Dr. Roman Klasinc. V letih 2010 in 2012 je igrala z godalnim orkestrom Konservatorija ter izvedla Vivaldijev koncert za flavto in godalni orkester Il cardelino in Briljantno fantazijo Carmen F. Borna na teme istoimenske opere G. Bizeta, letos pa se je uvrstila na avstrijsko mednarodno tekmovanje solistov različnih instrumentov do 32 let Intermusica in tam izvedla isto delo s simfoničnim pihalnim orkestrom Birkfeld. Poleti 2011 in 2012 je igrala na koncertih Pro sola na Lentu. V okviru cikla Salon glasbenih umetnikov je imela na Festivalu Lent v juniju 2013 v mariborski Unionski dvorani samostojni recital. Jeseni 2013 je v okviru cikla Mladi glasbeniki s kvartetom Feguš izvedla Mozartov kvartet za flavto in godalni trio v A-duru v Viteški dvorani mariborskega gradu. V letu 2014 je bila povabljena na 10. jubilejni festival flavtistov v Zagorju in se tam predstavila z dvema skladbama Theobalda Böhma. V novembru letos pa si je delila recital v Ljubljani v okviru Glasbene mladine Ljubljanske v rdeči dvorani Magistrata s čelistko. V decembru je nastopila v projektu Roka Goloba z Bandom in simfoničnim orkestrom z mladimi upi v Cankarjevem domu v Ljubljani. V mesecu maju letos je predčasno opravila tudi maturitetni nastop iz flavte. V Salzburgu redno nastopa na večerih flavte študentov Michaela Martina Koflerja.

Že tretje leto je solo flavtistka Simfoničnega orkestra, kakor tudi Pihalnega orkestra Konservatorija Maribor. Izpopolnjuje se  na poletnih šolah za flavto pri priznanih glasbenikih in  profesorjih: Michaelu Martinu Koflerju, Mateju Zupanu, Karolini Šantl Zupan, Martinu Beliču, Erwinu Klambauerju, Mileni Lipovšek, Lizi Hawlina Prešiček ter Lisette da Silva. Na seminarjih se je izpopolnjevala pri Jamesu Galwayu, Bülentu Evcilu, Karl-Heinzu Schützu, Julienu Beaudimentu, Janosu Balintu, Juliette Hurel, Alešu Kacjanu in Mateji Bajt. 

Je prejemnica Zoisove štipendije in Gallusova varovanka.

Ivan Ferčič (1984) je glasbeno izobraževanje začel na glasbeni šoli v Mariboru na oddelkih za klavir in harmoniko ter ga nadaljeval na Umetniški gimnaziji pri prof. Narcisu Grabarju in Sijavušu Gadžijevu (klavir, sedanji Konservatorij za glasbo v Ljubljani) ter Slavku Magdiću (harmonika). Leta 2003 je ob zaključku Umetniške gimnazije prejel diplomo dr. Romana Klasinca za izjemne umetniške dosežke. Istega leta je bil sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2008 v razredu red. prof. Tatjane Ognjanovič z odliko diplomiral (diploma summa cum laude). Udeležil se je mednarodnih klavirskih šol pri prof. A. Valdmi, S. Gadžijevu, N. Floresu, M. Hughesu, J. Jandu, J. G. Jiračku in G. Wallischu. Javno je nastopal kot solist in v komornih skupinah po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji, Makedoniji, na Češkem in v Veliki Britaniji ter na domačih ter tujih festivalih (tudi v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012). Snemal je tudi za Radio Slovenija. Kot solist je nastopil z Mladinskim komornim orkestrom Maribor (čembalo), igral z Mariborsko filharmonijo, Orkestrom RTV Slovenija, festivalskim orkestrom iz Marburga, pa tudi s Slovensko filharmonijo, kasneje še kot občasni član orkestra. Prejel je Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. V šolskem letu 2009/10 je končal podiplomski specialistični študij v razredu prof. Tatjane Ognjanovič ter nato nastopil s Chopinovo drugo sonato na mednarodni konferenci Evropskega združenja klavirskih pedagogov v Ljubljani. Tako je bil povabljen v Cardiff, prestolnico Walesa, kjer je imel recital v okviru tamkajšnje EPTE – ter prav tako v Salzburg. - V času šolanja se je udeležil nekaj mednarodnih in večine državnih tekmovanj. Prejel je več zlatih plaket, dosegel eno prvo in štiri druga mesta. Marca 2007 je na državnem tekmovanju v disciplini klavir v najvišji kategoriji IIIb prejel zlato plaketo in prvo nagrado. Tako je tudi zastopal državo Slovenijo na prvem mednarodnem tekmovanju pianistov iz vseh članic Evropske Unije v organizaciji klavirskih pedagogov EPTA, ki se je odvilo konec junija 2009 v Pragi. Prejel je častno diplomo za izjemno interpretacijo Slik z razstave Modesta Musorgskega. – Trenutno deluje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. 

S prijazno pomočjo: