• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

GREGA RUS, kontrabas; NADJA RUS, klavir ● JANA FRIDAU, kitara; TEMSIG 2015

 

Grega Rus, kontrabas
Nadja Rus, klavir 

Spored:
Johann Sebastian Bach: Sonata za violo da gamba v D-Duru BWV 1028
Adagio
Allegro

Adolf Mišek: Sonata št. 2 v e-molu za kontrabas in klavir, op. 6
Con fuoco
Andante cantabile
Furiant: Allegro energico
Finale: Allegro appassionato

KONCERTNI LIST (.doc)

Grega Rus (1994) je z učenjem kontrabasa začel s petnajstimi leti pri prof. Blažu Zupanu, po tem ko je končal nižjo glasbeno šolo iz harmonike. Šolanje kontrabasa je s šestnajstimi leti nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, v razredu prof. Iztoka Hrastnika, nato pa v razredu prof. Janeza Avšiča. Vzporedno je obiskoval tudi Gimnazijo Poljane, kjer je uspešno maturiral. Na kontrabasu trenutno obiskuje 2. letnik na ljubljanski Akademiji za glasbo pri red.prof. Zoranu Markoviču.  Redno se udeležuje tekmovanj doma in v tujini. V letu 2012 je prvič sodeloval na tekmovanju TEMSIG in dosegel zlato plaketo, 1. nagrado ter priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Aprila 2013 se je udeležil mednarodnega tekmovanja godalcev v Nišu, ter prejel 1. nagrado. Na tekmovanju Svirel 2014 je prejel zlato plaketo. V letu 2014 je prejel Škerjančevo nagrado za uspehe v času šolanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Leta 2015 tekmovanju TEMSIG dosegel 1. nagrado in zlato plaketo. Od leta 2015 igra v duetu s sestro Nadjo Rus, je član kvinteta kontrabasov Bass chorus, s katerim nastopajo doma in v tujini. Kot substitut pogosto igra v orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, sodeloval pa je tudi  s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Trenutno je na rezervni listi mladinskega orkestra Gustav Mahler Jugendorchester.  Večkrat se je udeležil mednarodne poletne šole v Italiji, ki jo vodi prof. Zoran Marković. 

Nadja Rus (1993) se je s sedmimi leti začela učiti klavir v razredu prof. Ilonke Pucihar v Horjulu. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Lidije Malahotky-Haas. Uspešno je opravila maturo in prav tako sprejemni preizkus na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V tekočem študijskem letu je študentka tretjega letnika Akademije za glasbo pri prof. Hinku Haasu.  V letih 2004 in 2006 se je udeležila mednarodnega tekmovanja pianistov Concorsi di Musica della Val Tidone v Italiji. Obakrat je prejela bronasto plaketo in tretjo nagrado. V letih 2006 in 2007 je na mednarodnem tekmovanju v Trstu obakrat prejela srebrno plaketo. Leta 2007 je na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov okolice Ljubljane in Zasavja dosegla prvo mesto in zlato priznanje ter na kasnejšem državnem tekmovanju srebrno plaketo. Leta 2010 je na tekmovanju TEMSIG prejela srebrno plaketo. Redno se je udeleževala tudi mednarodnih poletnih šol in seminarjev v Sloveniji in v tujini, pri priznanih profesorjih: Kevin Robert Orr, Chiara Bertoglio, Tatjana Ognjanović. Kot solistka je nastopila z orkestroma v Mariboru in na Vrhniki. Od leta 2010 sodeluje v klavirskem duu skupaj s pianistko Nežo Koželj. Leta 2011 sta na tekmovanju TEMSIG osvojili zlato plaketo, prvo nagrado in priznanje za najboljšo izvedbo slovenskega avtorja v disciplini. Leta 2014 sta na istem tekmovanju prav tako osvojili zlato plaketo ter prvo nagrado.

 

 

Jana Fridau, kitara 

Spored:
Jarmil Burghauser: Sonata v e-molu (Allegro risoluto, Andante cantabile, Furiant, Allegro assai)
Johann Kaspar Mertz: Bardenklänge (Sehnsucht, Unruhe)
Alojz Srebotnjak: Due movimenti
Isaac Albeniz: Asturias

Jana Fridau (1995) se je kitare pričela učiti v Glasbeni šoli Gornja Radgona pri Mariji Purnomo, kasneje pa jo je poučeval Samo Ismajlovič. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri profesorju Sašu Lamutu in Akademiji za glasbo v razredu profesorja Andreja Grafenauerja.

Tekmovala je že na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na tekmovanju TEMSIG je leta 2006 in 2012 prejela srebrno plaketo, leta 2009 pa bronasto. Leta 2008 je v kitarskem duu prejela zlato plaketo.

Leta 2007 je na mednarodnem tekmovanju Ithaka v Ljubljani dobila zlato priznanje in prvo nagrado. Sodelovala je tudi na Mörskem festivalu kitare, kjer je leta 2006, 2007, 2009 in 2012 prejela zlato priznanje, leta 2014 pa zlato priznanje na Dnevih kitare Krško.

Letos je na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije (TEMSIG) dobila zlato plaketo in prvo nagrado. Leta 2013 je izvajala tudi Vivaldijev Koncert za dve kitari v G-duru z godalno komorno zasedbo Konservatorija za glasbo in balet Maribor, kasneje pa še z godalnim kvartetom Feguš.

S prijazno pomočjo: