• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

sreda

01.07.2015

11:30

Grajski trg

Folklorni festival Folkart

FOLKART (PAN, POL, ZDA)

PANAMA

"Agrupación Panamá Folklore", Panama (Ciudad de Panamá)

Folklorno skupino sestavljajo profesionalni plesalci in glasbeniki. Zanje je značilna predstavitev reprezentativnih tradicionalnih plesov iz vseh regij v državi, ki jih izvajajo z edinstvenim žarom ter s posebnimi koreografskimi prijemi, ne da bi izgubili tradicionalno osnovo panamskih plesov.
Nemogoče je spregledati čudovito nacionalno nošo, imenovano "La Pollera", s prefinjenim pokrivalom, nalezljivih ritmov, radostnega petja in še posebej tipičnega panamskega petja "saloma". 

ZDA – HAVAJI

"Hãlau Nã Wai Ola", San Jose

Skupina je bila ustanovljena leta 1997, in sicer z nalogo, da spoštuje in ohranja umetnost "hula", havajsko kulturo in njeno tradicijo. Hālau sodelujejo na številnih festivalih, paradah in tekmovanjih skozi vse leto. Prejeli so najvišja priznanja za prispevek skupnosti. V "kahiko" starinskem stilu in v "auana" sodobnem stilu izvajajo tradicionalne hula plese. Ti značilni plesi so se obdržali skozi generacije prednikov. Plesalci in glasbeniki popeljejo občinstvo na posebno pot skozi različna obdobja in jim pripovedujejo zgodbe o svoji prednikih ter o neminljivi lepoti Havajev.

POLJSKA

"Świerczkowiacy", Tarnów

Njihov sedež je v Art centru Mościce v mestu Tarnów. V zadnjih 50 letih skupina neguje živo zapuščino regionalnih običajev in tradicijo dežele Poljske. Organizirajo izobraževalne dejavnosti za otroke, mladino in odrasle, posebno pozornost pa namenjajo shranjevanju etnografskega gradiva in sodelujejo s številnimi strokovnjaki, etnografi in poznavalci ljudske tradicije.
So redni gostje svetovnih folklornih festivalov, kjer občinstvo prepričajo z visoko kvaliteto izvedbe, saj z največjim žarom ter energijo prikazujejo poljske plese ter običaje.

 

Ogled dogodka je brezplačen.

S prijazno pomočjo: