• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

četrtek

25.06.2015

UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR

Spremljevalne prireditve

UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR

UGM STUDIO

UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2 
UGM Studio bo v času festivala Lent odprt od ponedeljka do petka od 11.00 –18.00 in v soboto od 11.00-13.00.

Nina Čelhar: Bežne atmosfere
5. – 30. junij 2015 

Nina Čelhar je slikarka najmlajše generacije, ki ostaja zvesta tradicionalnem slikarstvu – platnu, barvi in čopiču. Njena dela izhajajo iz motivike sodobnega sveta, napaja pa jih slikarkin notranji svet. Kompozicijo njenih del sestavljajo maloštevilni elementi, največkrat geometrijsko zasnovana sodobna enodružinska hiša (sprva kot interier kasneje kot eksterier) postavljene v določen odnos do okolja, ki jih obdaja. Hiša kot osebni portret slikarke (kot je zapisala Petja Grafenauer), se razbira skozi razmerja volumnov, polnih in praznih površin, teksture gradnje, barvnih sozvočij in predvsem skozi razmerja, ki ga v odnosu do gradnje zavzame naravno rastje. Če predstavlja geometrijsko zasnovana arhitektura določeno stabilnost in bi jo morda lahko primerjali z okostjem razuma, pa je narava podana skicozno, s suverenimi in širokimi potezami, čemur bi ustrezala primerjava o vitalni moči slikarkinega notranjega izvira. Dela Nine Čelhar zahtevajo senzibilnega gledalca, ki je sposoben obmirovati. Pomenska odprtost del dopušča različen razpon doživljanja in branja, vsekakor pa slikarkina izredna likovna senzibilnost ponuja vizualno občutljivemu očesu tudi velik užitek ob likovnem presežku te mlade umetnice. 

Nina Čelhar (r. 1990 v Postojni) se je po šolanju na umetniški gimnaziji v Novi Gorici vpisala na ALUO in študij slikarstva končala 2012. Podiplomsko se je tam izobraževala še na drugi stopnji, leta 2013/2014 pa je preživela na izmenjavi v Hochschüle für Grafik and Buchkunst v Leipzigu (Nemčija). Leta 2012 je prejela nagrado ALUO za posebne dosežke, letos pa je bila izbrana med desetimi finalisti za prestižno nagrado ESSl Art Award. 

Anemona Crisan / Space Intruders
10. julij – 22. avgust 2015
otvoritev: petek, 10. julij 2015 ob 19.00
+ vodstvo po razstavi ob 18.00  v angleškem jeziku z avtorico razstave Anemono Crisan

V času festivala Lent boste lahko spremljali nastajanje t.i. site-specific instalacije, ki jo bo za UGM Studio izvedla avstrijsko-romunska umetnica Anemona Crisan. Instalacija bo zajela celoten razstavni prostor in se nadaljevala na javnem prostoru pred galerijo. Anemona Crisan se v svojih delih osredotoča na človeško telo in njegovo povezavo z arhitekturo ter pri tem uporablja različne tehnike od svinčnika, akrila, grafitarskih sprejev do lepilnih trakov. Z uporabo linearnih elementov in elementov, ki spominjajo na gradnike človeškega telesa, kot so lasje, ožilje in mišice, redefinira, upogiba ter izkrivlja podobo geometrično zasnovanih, izčiščenih arhitekturnih prostorov. Njene instalacije večinoma zaobjamejo celoten arhitekturni prostor (stene, strop in tla) in tako obiskovalcu nudijo posebno doživljanje umetnine ter nenavaden pogled na odnos med človeškim telesom in prostorom, saj le-ta dobesedno stoji v samem umetniškem delu. 

Anemona Crisan se je leta 1980 rodila v Bukarešti v Romuniji in se leta 1991 preselila v Avstrijo, kjer zdaj živi in dela kot vizualna umetnica. Leta 2007 je diplomirala iz umetnostne zgodovine na Dunajski univerzi, leta 2011 pa je diplomirala iz vizualne umetnosti in kulturnih študijev na Dunajski akademiji lepih umetnosti. Razstavljala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah in za svoja dela prejela prenekatere nagrade. Kot rezidenčna umetnica je delala v Budimpešti, v Pekingu in v Arlberg Hospizu, kjer je dobila nagrado Rdeča preproga za mlado umetnico. 

Vstopnine ni!

UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR

UGM, Strossmayerjeva 6
20. 3.–23. 8. 2015

NAŠI HEROJI / socialistični realizem revidiran


Naši heroji, foto: D. Švarc

Razstava za svoje izhodišče postavlja 5 izbranih primerov socialističnega realizma iz prostora nekdanje Jugoslavije: sovjetsko navdahnjen Spomenik borcem Rdeče armade hrvaškega kiparja Antuna Augustinčića (1945−47, Batina, HR); herojski mural Boj jugoslovanskih narodov za svobodo in obnovo domovine slikarja Slavka Pengova (1947, Vila Bled, SLO); monumentalno figuralnost Spomenika odporu in trpljenju kiparja Lojzeta Dolinarja (1946−50, Kraljevo, SRB); plakatni relief Grobnice osvoboditeljem Beograda srbskega kiparja Radeta Stankovića (1954, Beograd, SRB); ter nerealizirani Spomenik Marxu in Engelsu hrvaškega kiparja Vojina Bakića (1950−53). Pet primerov odlično povzame obdobje, o katerem govorijo: omejijo ga na leta 1945−1955, torej na prva povojna leta pod močnim sovjetskim oz. agitpropovskim vplivom (do 1948) ter na čas do sredine petdesetih let, ko je herojski realizem še vedno prevladujoča umetniška smer. Pet primerov pokriva vse glavne naracije socialistične umetnosti − upor, trpljenje, zmago, graditelje in lik osebnosti ter umetnostne zvrsti − murale, reliefe, figuralne kompozicije in posamezne figure. Pet primerov je izbranih tudi tako, da sledimo formalnemu razvoju v likovnem jeziku socrealistične umetnosti − od strogega sledenja sovjetskim zgledom do borbenega realizma in odklonov v smislu simplifikacije in plastičnega raziskovanja. V ta namen smo okoli petih primerov asociativno izpeljali mrežo vzorov, vplivov, paralel in odklonov. Kot povezovalni element pri raziskovanju socialističnega realizma oz. širšega polja umetnosti in ideologije smo vpeljali inscenacije in intervencije sodobnih umetnikov generacije, da bi se od spomenikov propadlih revolucij lahko ozrli za novimi umetniškimi utopijami in sodobnim strukturiranjem spomina. Ali če povzamemo Deleuza in Guattarija: spomenik ne komemorira preteklosti, temveč deluje kot blok sedanjih občutij, ki svojo lastno ohranitev dolguje le samemu sebi. Na razstavi bo predstavljenih okoli 40 umetniških del v avtorstvu 25 umetnikov. kustosa: Simona Vidmar in Miško Šuvaković.
 

UGM bo v času festivala Lent odprta od torka do nedelje od 10.00-18.00.
Za imetnik Lent je vstop prost!