• 26.6. - 11.7. 2015
    MARIBOR, SLOVENIJA
  • Glavni generalni pokrovitelj
    NKBM

četrtek

25.06.2015

MUZEJ NARODNE OSVOBODITVE MARIBOR

Spremljevalne prireditve

MUZEJ NARODNE OSVOBODITVE MARIBOR

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 8.00 – 17.00, sobota: 9.00 – 12.00.

Bombardiranje Maribora 1944-1945

Glavni cilji bombardiranj zavezniških letal v Mariboru so bili: železniški in glavni most čez Dravo, glavna, tezenska in studenška železniška postaja, železniške delavnice na Studencih ter industrijski obrati v Melju in na Teznem (zlasti Tovarna letalskih motorjev), ki so proizvajali za potrebe nemške vojne industrije. Ob večjih bombnih napadih pa so bombe padale po vsem mestu.

Bombni napadi zavezniških letal so v zadnjih dveh letih vojne ohromili vsakdanje življenje prebivalcev. Doživeli so 268 letalskih alarmov in 29 bombnih napadov. V njih je 1.518 zavezniških letal odvrglo na mesto kar 15.795 bomb, težkih 4.750 ton.

Fotografije na razstavi so nastale med vojno in takoj po njej. Hrani jih Muzej narodne osvoboditve Maribor.

Oblaki so rdeči

Ob dveh pomembnih obletnicah – 100. obletnici začetka prve svetovne vojne in 70. obletnici konca druge svetovne vojne (2015) so v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, v sodelovanju z Vojaškim muzejem Slovenske vojske in Znanstveno raziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti pripravili primerjalno razstavo obeh vojn.

Ta pristop je inovativen, ljudem pa omogoča podroben vpogled v obe vojni ter ogled zakladov številnih muzejev ter zbirateljev. Oblaki so rdeči je prva razstava, ki smo jo popolnoma prilagodili šolskim učnim načrtom, hkrati pa naredili privlačno za vse generacije. Naj si obiskovalec želi strokovnega pristopa, razmisleka ali pa privlačne predstavitve, razstava predstavlja vse našteto.

Prost vstop za imetnike Lente!